Dostupni linkovi

Ljajić: Pogoršano stanje na granici Srbije i Hrvatske zbog blokade


Foto: AFP
Foto: AFP

Situacija na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo s Hrvatskom danas je pogoršala zbog potpunog obustavljanja putničkog i teretnog saobraćaja i protesta kamiondžja, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

"Mi činimo sve što možemo da se dođe do rešenja, ali izjave iz Hrvatske nisu ohabrujuće", rekao je Ljajić novinarima u Beogradu na konferenciji o informacionoj bezbednosti.

Ljajić je naglasio da će šteta biti neprocenjiva za obe strane, ako se blokada nastavi.

Ministar je istakao da očekuje od EU da se aktivno uključi i doprinese rešenju spora, jer je Hrvatska članica EU.

On je podsetio da je Privredna komora Hrvatska u utorak zatražila od svoje vlade da deblokira granični prelaz jer hiljade hrvatskih privrednika sarađuje sa privrednicima u Srbiji i procenila da dnevno trpe štetu od milion evra.

Ambasador SAD u Srbiju Majkl Kirbi je rekao novinarima na istom skupu da je trgovinski problem Srbije i Hrvatske deo izbegličke krize i istako da prvo treba rešiti probleme u zemljama odakle izbeglice dolaze, jer je to jedini način da se kriza prevaziđe.

Hrvatska je u ponedeljak zatvorila granicu sa Srbijom za teretni saobraćaj zbog čega su se stvorile kilometarske kolone kamiona na granici, a za putnički saobraćaj otvoren je samo prelaz Šid.

XS
SM
MD
LG