Dostupni linkovi

Moskva i Kijev će raditi na novom primirju


Ukrajina i Rusija su se dogovorile da rade na usvajanju sporazuma o novom primirju, saopćeno je u ponedjeljak u Parizu, nekoliko sati prije isteka krhkog primirja između ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Nakon dugog razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina, ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel, Putin i Porošenko su se dogovorili da će raditi na pet tačaka, među kojim je "usvajanje sporazuma o bilateralnom primirju između ukrajinskih vlasti i separatista".

Primirje, koje je naredio Kijev prije deset dana i koje su pobunjenici prihvatili, prekršeno je nekoliko puta. U petak je produženo za još 72 sata kada su započeli intenzivni pregovori između Kijeva i Moskve, optužene da podržava separatiste, te Berlina i Pariza.

Francusko predsjedništvo je saopćilo da su se ruski i ukrajinski predsjednici dogovorili da rade s OSCE-om na "brzom uspostavljanju učinkovitog mehanizma za kontrolu granica" i "nastavku oslobađanja talaca i zatvorenika na obje strane", na temelju listi s imenima. Moskva, Pariz i Berlin pokušavaju da produže primirje, dok je u Ukrajini javno mnijenje za obnavljanje vojnih operacija protiv separatista jer smatra da će prekid sukoba omogućiti separatistima da dobiju novo pojačanje iz Rusije.

XS
SM
MD
LG