Dostupni linkovi

LDP: Nije utvrđena politička pozadina zločina u Štrpcima



Liberalno demokratska partija (LDP) danas je, na 20. godišnjicu zločina u Štrpcima, saopštila da nikada nije utvrđena politička pozadina i organizacija "jednog od ključnih zločina u ratu na području bivše Jugoslavije".

Na današnji dan 1993. godine voz 671, koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 19 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, i kasnije ih ubila kod Višegradske banje.

LDP je naveo da su sudske odluke u ovom slučaju bile samo delimične, da su porodice žrtava i dalje bez pravde, dok "sadašnja politika uporno i bezobzirno kalkuliše s tim zločinom šaljući dvosmislene poruke i ohrabrujući političke naslednike i obožavaoce politike koja je ovaj stravični zločin osmislila ili dopustila".

Prema LDP-u, posebna uvreda za građane i posebno najbliže stradalih jeste to što se u vreme godišnjice zločina savetnik predsednika Srbije Oliver Antić u Hagu sastaje s optuženima i osuđenima za najteže zločine, a država povećava iznos pomoći čak i za one koji su u osuđeni za teške zločine.

Većina ubijenih bili su iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice.

Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu robiju zbog zločina protiv čovečnosti nad Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992. godine do 1994. godine.

Viši sud u Bijelom Polju osudio je na 15 godina zatvora Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca zbog otmice u Štrpcima, a Vrhovni sud Crne Gore je potvrdio tu presudu.
XS
SM
MD
LG