Dostupni linkovi

Obama pokreće projekat istraživanja ljudskog mozga



Administracija predsednika SAD Baraka Obame planira da pokrene naučni projekat za ispitivanje rada ljudskog mozga i sastavljanje detaljne mape njegovih aktivnosti, piše danas list Njujork tajms (The New York Times).

Novi projekat, koji Obamina administracija planira da obelodani u martu, obuhvatiće rad federalnih agencija, privatnih fondacija i timova neuronaučnika i nanonaučnika u zajedničkom naporu da se unapredi znanje o milijardi neurona u mozgu i dobije bolji uvid u percepciju, delovanje i svest.

Cilj ovog višegodišnjeg plana je da se za mozak uradi ono što je Projektom ljudskog genoma učinjeno za genetiku, navodi Njujork tajms.

Naučnici se nadaju da će ovim poduhvatom razviti tehnologiju ključnu za razumevanje bolesti poput Alćajmerove i Parkisonove, kao i da će otkriti nove terapije za razne mentalne bolesti. S druge strane, tim projektom bi mogao da se pripremi put za napredak u oblasti veštačke inteligencije.

"Svaki dolar koji smo investirali u mapiranje ljudskog genoma vratio je 140 dolara našoj ekonomiji. Danas naši naučnici mapiraju ljudski mozak da otključaju odgovore za Alćajmera", rekao je Obama.

Projekat ljudskog genoma, koji je započet 1990, koštao je 3,8 milijardi dolara. Cilj da se mapira celokupan ljudski genom ili svi geni u ljudskom DNA, ostvaren je pre krajnjeg roka u aprilu 2003. U dokumentu vlade SAD o njegovim uticajima navedeno je da je do 2010. vratio 800 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG