Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 05:07 CET

  Ruska deca bez roditelja u SAD samo uz sudsku odluku

  11.01.2013

  Deca bez roditelja, čije je usvajanje odobreno pre nego što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon koji Amerikancima zabranjuje usvajanje ruske dece, mogu da otputuju u SAD, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  "U slučajevima gde postoji sudska odluka, deca će otputovati. U slučajevima gde odluke nema, deca neće otići" u SAD, rekao je Peskov.

  Zvaničnik Kremlja zadužen za prava deteta Pavel Astahov u decembru je rekao da je za 52 dece bez roditelja u toku procedura za usvajanje u SAD.

  Međutim, Gornji dom Parlamenta, Savet federacije, jednoglasno je prihvatio 25. decembra sporni zakon kojim se američkim državljanima zabranjuje da usvajaju decu iz Rusije, kao odgovor na "zakon Magnitskog", koji je usvojio američki Kongres a kojim su uvedene vizne i ekonomske sankcije osobama koje su, po oceni Vašingtona, krive za smrt ruskog pravnika Sergeja Magnitskog u zatvoru u Moskvi.

  Prema podacima koje je ranije izneo Astahov, stranci su od 2008. do 2011. usvojili blizu 15.000 ruske dece, od čega je više od 5.000 dospelo u američke porodice.

  U velikom broju slučajeva radi se o hendikepiranoj deci kojoj je potrebna posebna nega.
  11 januar/siječanj 2013
  11 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.