Petak, 06. maj/svibanj 2016, 11:16 CET

  Ćirilica na novčanici od pet evra

  11.01.2013

  Evropska centralna banka (ECB) predstavila je novu novčanicu od pet evra sa boljom zaštitom od falsifikovanja na kojoj je reč evro prvi put ispisana i ćirlicom.

  Jedina zemlja koja koristi ćirilicu u EU je Bugarska, koja nije članica zone evra, pa se ispisivanje reči evro ćirilicom tumači kao politički signal poverenja Evropske centralne banke (ECB) u buduće proširenje zone koja koristi zajedničku evropsku valutu.

  Novu banknotu od pet evra, koja je toplijih boja, krasi i portret feničanske princeze Evrope iz grčke mitologije.

  Nove novčanice iz serije "Evropa", koje je predstavio predsednik ECB Mario Dragi, u opticaj će ući 2. maja 2013. godina.

  Novčanicu od pet evra štite napredne i poboljšane bezbednosne funkcije i vodeni žig i hologram prikazuju portret princeze Evrope.

  Nove banknote iz serije "Evropa" od 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra ući će u opticaj u narednih pet godina pri čemu će se krenuti od manjih denominacija ka većim.
  11 januar/siječanj 2013
  11 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.