Subota, 28. novembar/studeni 2015, 17:39 CET

Mađarski ustavni sud poništio delove izbornog zakona

04.01.2013
Mađarski ustavni sud u petak je delimično poništio izbornu reformu čime je zadao udarac konzervativnom premijeru Viktoru Orbanu.

Sud je naime ocenio kao neustavnu odredbu novog izbornog zakona po kojoj se obavezuju građani da se registruju za glasanje najkasnije dve nedelje pred izbore. Sud je ocenio da taj zakon krši prava birača. Ranije je bilo dovoljno imati ličnu kartu da bi glasao.

Ovo je, kako navodi agencija Frans pres, novi udar za Viktora Orbana i njegovu stranku Fides koja ima dvotrećinsku većinu u Parlamentu.

Opozicija levice i ekološke stranke kao i građanski pokreti smatrali su da je taj zakon pokušaj da se spreče brojni neodlučni birači, među kojima i mnogi razočarani u Viktora Orbana, da u poslednjem času odu da glasaju protiv vlade.

Zakonom je predviđeno i ograničavanje izborne kampanje time što se zabranjuje svaka propaganda 48 časova pre izbora, kao i objavljivanje anketa šest dana pre izbora. Ovo je takođe Sud poništio.
04 januar/siječanj 2013
04 januar/siječanj 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika