Dostupni linkovi

Haradinaj: Srbima nudim iskrenost, pregovori kao biznis



Komandant bivše Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je za beogradski nedeljnik NIN da Srbima nudi "iskrenost" da pregovore sa Beogradom prihvata kao biznis, da nije bilo trgovine organima otetih Srba i da su u Srbiji građani pogrešno informisani o ratnim zločinima, ali da on to pitanje više neće da "razjašnjava".

Haradinaj, koji je nedavno pred Haškim tribunalom oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima, odbio je da u intervjuu, koji je dao na srpskom jeziku, detaljnije odgovara na pitanja o ratnim zločinima, a NIN piše da ga ta pitanja "izvode iz takta i izuzetno nerviraju" i da o tome ne želi da govori, jer su mu, kako kaže, takva pitanja dosadila posle osam godina.

Haradinaj je na pitanje šta je tačno o ratnim zločinima i njihovom procesuiranju odgovorio da je digao ruke od toga da "išta razjašnjava".

"U Srbiji nedostaje volja za to. Fali volja u Vladi, kod političara, pa i u civilnom društvu. Kada sam video ko je sve iznenađen odlukom suda u vezi sa mnom, odna sam shvatio da nešto nije u redu, jer među njima ima onih koji znaju šta je bio taj proces. Oni odlično znaju da su ljudima davani papiri sa kojih su morali da čitaju šta je napisano i znaju šta je sud rekao o tome. O-kej, nastavljate, tu priču, živite onda sa time", rekao je Haradinaj.

Bivši komandat OVK ocenio je da se u Srbiji i 15 godina kasnije nastavlja propagandna borba koju je počeo Slobodan Milošević, koga je nazvao "gospodinom koji više nije živ", a na pitanje zašto je to tako, odgovorio je: "Ja ne znam, i sam se čudim".

Haradinaj je, upitan o eventualnim pregovorima sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kakvo je mišljenje na Kosovu o pregovorima Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija, konstatovao da "život ide napred a ne nazad".
XS
SM
MD
LG