Ponedjeljak, 06. juli/srpanj 2015, 06:56 CET

Vojska u Egiptu ovlašćena da do referenduma hapsi civile

10.12.2012

Predsednik Egipta Mohamed Morsi zatražio je od vojske da osigura bezbednost dok ne budu objavljeni rezultati budućeg referenduma o nacrtu novog Ustava.

Referendim će biti 15. decembra, a dekretom koji danas stupa na snagu, vojsci je dato pravo da hapsi civile.

Davanje takvih ovlašćenja bilo je posebno kritikovano kada je, posle svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka, vlast preuzela vojska.

Morsi je 22. novembra dekretom stavio sebe iznad sudske vlasti što je izazvao je talas protesta. U demonstracijama koje su prošle nedelje prerasle u sukobe Morsijevih pristalica i protivnika, u Kairu je pogonuilo sedam, a više od 600 ljudi je povređeno.

Morsi je 8. decembra ukinuo kontroverzni dekret, ali je referendum o predlogu Ustava zakazan za 15. decembar iako se opozicija i mase njenih pristalica protive i tom tekstu, smatrajući da je autoritaran i da ugrožava i slobodu veroispovesti.
10 decembar/prosinac 2012
10 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.