Subota, 06. februar/veljača 2016, 21:35 CET

  Vojska u Egiptu ovlašćena da do referenduma hapsi civile

  10.12.2012

  Predsednik Egipta Mohamed Morsi zatražio je od vojske da osigura bezbednost dok ne budu objavljeni rezultati budućeg referenduma o nacrtu novog Ustava.

  Referendim će biti 15. decembra, a dekretom koji danas stupa na snagu, vojsci je dato pravo da hapsi civile.

  Davanje takvih ovlašćenja bilo je posebno kritikovano kada je, posle svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka, vlast preuzela vojska.

  Morsi je 22. novembra dekretom stavio sebe iznad sudske vlasti što je izazvao je talas protesta. U demonstracijama koje su prošle nedelje prerasle u sukobe Morsijevih pristalica i protivnika, u Kairu je pogonuilo sedam, a više od 600 ljudi je povređeno.

  Morsi je 8. decembra ukinuo kontroverzni dekret, ali je referendum o predlogu Ustava zakazan za 15. decembar iako se opozicija i mase njenih pristalica protive i tom tekstu, smatrajući da je autoritaran i da ugrožava i slobodu veroispovesti.
  10 decembar/prosinac 2012
  10 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.