Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 16:09 CET

Liderima EU uručena Nobelova nagrada za mir

10.12.2012

Predsednici tri najvažnije institucije Evropske unije - Evropskog saveta Herman van Rompej, Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i Evropskog parlamenta Martin Šulc primili su danas u Oslu ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Predsedavajući Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland je na rekao da u sadašnjoj ekonomskoj krizi "politički okvir na kojem se zasniva Unija sada važniji više nego ikada".

"Moramo se držati zajedno, imamo kolektivnu odgovornost", rekao je Jagland, upozorivši na rizik od novog nacionalizma u Evropi.

Okupljeni su aplauzom pozdravili lidere Francuske i Nemačke Fransoa Olanda i Angelu Merkel kada su ustali, držeći se za ruke.

Svečanosti prisustvuje većina evropskih lidera, ali ne i britanski premijer Dejvid Kameron.

Evropska unija je dobila Nobelovu nagradu za mir zbog "šestodecenijskog doprinosa unapređenju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi", naveo je Nobelov komitet u obrazloženju nagrade.
10 decembar/prosinac 2012
10 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika