Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 08:57 CET

Rompej će danas iznijeti novi prijedlog budžeta

20.11.2012
Predsjednik Savjeta EU Herman Van Rompej iznijeće nove prijedloge za sporni dugoročni budžet evropskog bloka u nadi da predstojeći samit u Briselu neće biti okončan neuspjehom.

Kiparski ministar za Evropu Andreas Mavrojianis rekao je da je na radnoj večeri na kojoj su bili Van Rompej i evropski ministri bilo "konstruktivne razmijene mišljenja" što ukazuje na to da su sve zemlje članice izrazile spremnost  za  postizanje dogovora.

Mavrojianis, čija je zemlja trenutno na čelu EU, rekao je da će Van Rompej iznijeti novi prijedlog "u koji će biti uzet u obzir doprinos zemalja članica".

"Prema mom mišljenju, Van Rompej vjeruje da nije daleko od `zone prizemljenja`. Vjerujemo da je dogovor moguć. Svi moramo učiniti taj dodatni korak", rekao je Mavrojianis.

Velika Britanija zahtijeva zamrzavanja budžeta EU za period od 2014. do 2020. godine.Detalji o dugoročnom budžetu treba da budu završeni na dvodnevnom samitu lidera EU u Briselu, koji počinje u četvrtak, 22. novembra.

Van Rompej će održati bilateralne razgovore prije početka samita za koji mnogi smatraju da će se produžiti i na vikend.
20 novembar/studeni 2012
20 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika