Subota, 30. april/travanj 2016, 01:35 CET

  Rusija kritikuje presudu Viktoru Butu

  06.04.2012
  Rusija je u petak ocenila "neosnovanom i pristrasnom" presudu američkog suda kojom je njen državljanin Viktor But osuđen na 25 godina zbog trgovine oružjem, i poručila da će uložiti "sav potreban napor" da se on vrati u rodnu zemlju.

  Rusija "smatra presudu američkog suda koji je osudio Viktora Buta na 25 godina zatvora neosnovanom i pristrasnom", navodi u saopštenju rusko ministarstvo spoljnih poslova.

  "Uprkos nepouzdanim dokazima, nelegalnom hapšenju u Tajlandu od strane američkih specijalnih službi i izručenju koje je usledilo, američki sud ignorisao je argumente advokata i apele upućene na svim nivoima", navodi se u saopštenju.

  "Ovaj slučaj će bez sumnje ostati među prioritetima u rusko-američkim odnosima", dodaje se u saopštenju.

  Rus Viktor But, koji je u novembru 2011. proglašen krivim za šverc oružja za pobunjenike u Kolumbiji, osuđen je u četvrtak u Njujorku na 25 godina zatvora.

  But je prodavao oružje Al-Kaidi, talibanima i bio je glavni snabdevač svih strana u skoro svim afričkim sukobima.

  Uhapšen je u 2008. Bangkoku nakon tajne operacije u kojoj se jedan američki špijun predstavio kao kolumbijski pobunjenik.
  06 april/travanj 2012
  06 april/travanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.