Dostupni linkovi

Diplomatski sukob Srbije i Gane zbog Kosova



Diplomatski odnosi Srbije i Gane su pretrpeli "ozbiljan udarac" jer je ta zapadnoafrička zemlja priznala Kosovo, a Beograd je zatražio da ambasador Gane Semjuel Valis-Akijanu napusti Srbiju, pišu danas mediji u Gani.

Sajtovi "Siti FM onlajn", "Siti njuz", "Džoj onlajn", privatni list "Dejli gajd" i drugi pišu danas o "diplomatskom sukobu" Srbije i Gane i prenose izjavu ministra spoljnih poslova Alhadžija Mohameda Mumunija da će Gana zatvoriti svoju diplomatsku misiju u Beogradu.

Mumuni je juče u Parlamentu Gane izjavio da su "dugogodišnji srdačni odnosi" sa Srbijom pretrpeli "ozbiljne udarce" pošto je vlada u Akri pre mesec dana priznala Kosovo.

Prema njegovim rečima, kako prenosi "Dejli gajd", vlasti Srbije su potom "zatražile od ambasadora Gane u Beogradu da se vrati kući i da se konsultuje sa vladom Gane kako bi se poništila odluka o priznanju".

Mumuni je rekao da je, "povrh svega, srpska vlada zatražila zatvaranje počasnog konzulata (Srbije) u Akri" i ocenio da reakcija vlasti u Beogradu na priznanje Kosova "ne ostavlja Gani drugi izbor nego da potpuno zatvori svoju misiju u Beogradu".

Šef diplomatije Mumuni je rekao Džoj onlajnu da se odluka predsednika Gane Džona Milsa (John Mills) o priznanju Kosova ne može smatrati "neprijateljskim aktom protiv Srbije".

Šef diplomatije Gane je postavio i pitanje zašto je Srbija preduzela takve korake protiv njegove zemlje, a ne i protiv drugih zemalja koje su priznale Kosovo.

Mumuni je ocenio da se diplomatski sukob neće odraziti na Ganu, jer između dve zemlje nema većih ekonomskih aktivnosti.

U Minstarstvu spoljnih poslova Srbije danas nisu želeli da komentarišu te navode, a potvrdu informacije nije bilo moguće dobiti ni u Ambasadi Gane u Beogradu.
XS
SM
MD
LG