Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 15:10 CET

Kameron za reformu Evropskog suda za ljudska prava

25.01.2012

Britanski premijer Dejvid Kameron založio se danas za reformu Evropskog suda za ljudska prava, istakavši da je ugrožena sposobnost tog suda da obavlja posao zbog kojeg je osnovan zbog toga što njegove sudije prečesto preinačuju
odluke nacionalnih sudova.

Obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, Kameron je ocenio da bi radi veće efikasnosti Evropskog suda za ljudska prava, njegovu nadležnost trebalo ograničiti na hitne slučajeve i time sprečiti nagomilavanje tužbi koje ometa rad suda.

Nacionalne vlade i sudovi moraju da povrate ovlašćenja koja su izgubili poslednjih decenija, ocenio je Kameron, koji je reformu Evropskog suda za ljudska prava svrstao u prioritete britanskog predsedavanja Komitetom ministara SE.

Britanski premijer je kao primer prekomernog mešanja evropskog suda u nadležnost nacionalnih instanci istakao činjenicu da su evropske sudije Velikoj Britaniji naredile da zatvorenicima dodeli pravo glasa, kao i da pokušavaju da spreče tu zemlju da deportuje osumnjičene teroriste u zemlje u kojima se, prema procenama međunarodnih organizacija, krše ljudska prava.
25 januar/siječanj 2012
25 januar/siječanj 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.