Subota, 30. april/travanj 2016, 18:54 CET

  Kameron za reformu Evropskog suda za ljudska prava

  25.01.2012

  Britanski premijer Dejvid Kameron založio se danas za reformu Evropskog suda za ljudska prava, istakavši da je ugrožena sposobnost tog suda da obavlja posao zbog kojeg je osnovan zbog toga što njegove sudije prečesto preinačuju
  odluke nacionalnih sudova.

  Obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, Kameron je ocenio da bi radi veće efikasnosti Evropskog suda za ljudska prava, njegovu nadležnost trebalo ograničiti na hitne slučajeve i time sprečiti nagomilavanje tužbi koje ometa rad suda.

  Nacionalne vlade i sudovi moraju da povrate ovlašćenja koja su izgubili poslednjih decenija, ocenio je Kameron, koji je reformu Evropskog suda za ljudska prava svrstao u prioritete britanskog predsedavanja Komitetom ministara SE.

  Britanski premijer je kao primer prekomernog mešanja evropskog suda u nadležnost nacionalnih instanci istakao činjenicu da su evropske sudije Velikoj Britaniji naredile da zatvorenicima dodeli pravo glasa, kao i da pokušavaju da spreče tu zemlju da deportuje osumnjičene teroriste u zemlje u kojima se, prema procenama međunarodnih organizacija, krše ljudska prava.
  25 januar/siječanj 2012
  25 januar/siječanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.