Dostupni linkovi

Kritike filma o Tačerovoj



Britanski dnevnik "Dejli telegraf" (the Daily Telegraph) navodi da mnogi najavljuju da će američka glumica Meril Strip osvojiti nagradu "Oskar" za ulogu britanskog premijera Margaret Tačer, ali je biograf Džon Kempbel, po čijem je delu i snimljen film "Čelična lejdi", ipak izrazio zabrinutost zbog netačnog istorijskog prikaza.

"Kao bilo koji drugi film ove vrste, i ovo delo pojednostavljuje i dramatizuje Tačerovu kao veliku osobu, kako se bori protiv svega kao da je potpuno sama", rekao je Kempbel, koji je bio konsultant na filmu, a čak mu je poverena i kratka uloga direktora kompanije za proizvodnju sladoleda, koju je posetila Tačerova.

Prema njegovom mišljenju, u filmu nije odato priznanje njenim kolegama, poput Džefrija Hauija ili nekom drugom. Džefri Haui proveo je najviše vremena u administraciji Margaret Tačer i, između ostalih, obavljao je i dužnost zamenka premijera.

On je istakao da u filmu nema mnogo muških uloga, tako da nije stvoren pravi osećaj istine i umesto toga sugeriše se da je ona sama srušila SSSR.
XS
SM
MD
LG