Dostupni linkovi

Savet bezbednosti sutra o Kosovu



Savet bezbednosti UN razmatraće sutra najnoviji izveštaj o situaciji na Kosovu u kojem generalni sekretar Ban Ki Mun ocenjuje da događaji na severu Kosova mogu destabilizovati region Balkana.

Na sednici Saveta bezbednosti UN učestvovaće ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, kao i šef UNMIK-a Farid Zarif.

U Njujorku će, očekuje se, biti i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

U redovnom izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra, Ban Ki Mun ocenjuje da su događaji vezani za prelaze "značajno doprineli pogoršanju bezbednosne sitaucije na severu Kosova, polarizaciji stavova i širenju jaza između zajednica na severu Kosova i institucija u Prištini".

"Razvoj događaja na severu Kosova predstavlja jasno upozorenje da nerešena pitanja predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u regionu", ukazao je on.

Novi ciklus nasilja je, kako je ocenio prvi čovek svetske organizacije, pokrenula akcija kosovskih specijalaca ROSU na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje 25. jula posle čega je za četvrtinu povećan broj napada na Srbe i ostale nealbance.

Ban Ki Mun je takođe naveo da je situacija na severu Kosova u senku bacila sve ostale događaje na Kosovu kao i da akcija ROSU "nije bila izvedena u koordinaciji sa međunarodnim organizacijama".

Generalni sekretar UN je pozvao sve strane da olakšaju nastavak dijaloga i istakao da će UN i dalje podržavati sve napore da bi se u tom pogledu stvorili odgovarajući uslovi.
XS
SM
MD
LG