Dostupni linkovi

Nastavljaju se sukobi u Kairu,odbijen poziv za smjenu vlasti



U centru Kaira nastavljaju sesukobi pristalice predsjednika Hosnija Mubaraka i demonstranta koji zahtijevaju da on ode sa vlasti, a na ulicama su ostale desetine povrijedenih ljudi.Dvije grupe od po nekoliko hiljada ljudi gađale su se kamenjem na centralnom Trgu Tahrir i medusobno se napadale uz upotrebu palica i pesnica.

Hosni Mubarak je odbacio zahtjeve da se odmah povuče i u sinoćnjem govoru na državnoj televiziji rekao da će ostati na funkciji do kraja mandata. To je dans potvrdilo i ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju u kojem odbacuje medunarodne pozive za momentalnom tranzicijom vlasti.

Okršaji među pristalicama dvije strane dešavali su se oko tenkova koje je vojska postavila na trg, a kamenice su se odbijale od oklopa.

Vojnici su se sklanjali pred salvama projektila, a na jednom oklopnom vozilu razbijen je prozor. Neki vojnici su sa tenkova pozivali građane da se smire, ali nijesu intervenisali.

Sukobi su izbili samo nekoliko sati nakon što je vojska apelovala da se građani raziđu i omoguće nastavak normalnog života u Kairu. Neke od Mubarakovih pristalica pojavile su se u centru grada na konjima i kamilama. Najmanje šestorica jahača oborena su na zemlju i pretučena, a jedan je izgubio svijest.

Najžešci okršaj dogodio se ispred poznatog Egipatskog muzeja, koji je prošle sedmice bio meta napada vandala.

Tri opozicione grupe saopštile su da su "pripadnici snaga bezbjednosti u civilu i brojni razbojnici upali na Trg Tahrir".

Šef ica diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton apelovala je da Mubarak "što je prije moguće" preduzme korake u pravcu tranzicije i održavanja izbora, a SAD i ostale zemlje pozvale su vlasti da dozvole građanima da mirno protestuju.
XS
SM
MD
LG