Dostupni linkovi

Zukorlić: Autonomija Sandžaka neminovnost



Autonomija Sandžaka će biti neminovan društveni proces o kojem bi u interesu stabilnosti dviju država, na vrijeme trebalo voditi dijalog za zvaničnim Beogradom i Podgoricom, rekao je u intervjuu za ''Vijesti'' glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Na nedavno održanim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica na čijem je čelu Zukorlić ubjedljivo je pobijedila liste koje su predvodili Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.Kada državni organi Srbije nijesu dozvolili BKZ da samostalno formira nacionalni savjet .

Zukorlić je odgovorio iniciranjem ideje o autonomiji Sandžaka.Upitan o odnosu Crne Gore prema Bošnjacima, Zukorlić je kazao da je ključno pitanje zašto Bošnjaci vjeruju Crnoj Gori 100 odsto a ona njima ni dva odsto.

"Mi treba da vjerujemo Crnoj Gori da će ona čuvati naše glave, djecu, vjeru, identitet i naciju, a ona nama ne vjeruje da imamo autonomiju u okviru njenog ustavnog sistema, pod njenom vojskom i policijom. Tu se završava cijela priča i kako da mi onda doživimo zajednički tu državu", rekao je Zukorlić.

Zukorlić je objasnio da je autonomija Sandžaka po uzoru na autonomiju Južnog Tirola, već u platformi Bošnjačke stranke, ističući da je to nešto najprimjerenije jer postoji prekogranična odnosno dvojna autonomija a nije ugrožen integritet, ni Italije ni Austrije.
XS
SM
MD
LG