Dostupni linkovi

Obama i Medvedev na praškim Hradčanima



Američki predsednik Barak Obama I njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev počeli su danas samit u praškom zamku Hradčani bilateralnim susretom, pre nego što u podne potpišu Sporazum o daljem smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja, zamenu za stari START.

Novi sporazum ograničiće broj razmeštenih strateških nuklearnih bojevih glava na 1.550 sa svake strane, što je smanjenje za 30 posto prema 2.200 bojnih glava iz sporazuma START I, koji je s potpisima Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova bio na snazi od 1991. do kraja 2009. godine.

Prema nezvaničnim najavama, na dnevnom redu današnjeg samita su i Avganistan, međunarodni terorizam povodom poslednjih napada na moskovski metro i eksplozija na severnom Kavkazu, i nuklearni program Irana.

Vanredna, neočekivana tema može du bude Kirgizija, gde i Rusija i SAD imaju svoje interese i s uznemirenjem gledaju na najnovije nerede i državni prevrat u Biškeku.

Medvedev posle svečanog ručka koji priređuje češki predsednik Vaclav Klaus vraća se u Moskvu, dok će se Obama sresti na večeri u rezidenciji američkog ambasadora sa liderima 11 postkomunističkih zemalja nove Evrope, uključujući i hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.
XS
SM
MD
LG