Dostupni linkovi

Moratinos i Stajnberg razgovarali sa liderima BiH stranaka



Ministar spoljnih poslova predsedavajuće EU, Španije, Migel Moratinos i zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg (James Steinberg) razgovarali su danas u Sarajevu sa predstavnicima političkih partija u BiH.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je poručio Stajnbergu i Moratinosu da bi pregovore o ustavnim promenama trebalo početi posle izbora u BiH jer njeni lideri "nisu spremni da prave kompromise".

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je potom izjavio da je sastanak bio dobar i konstruktivan, i da SAD i EU podržavaju BIH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Dodik je rekao da je Stajnbergu i Moratinosu kazao da je njegova stranka protiv slanja vojnika u BiH Afganistan u sastavu turskog kontingenta zbog "jednostranog navijačkog raspoloženja Turske kada se radi o BiH".

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović rekao je posle sastanka da je zamolio američkog i evropskog
zvaničnika da se pristupi izmeni Ustava BiH odmah po održavanju izbora u oktobru.

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdzzija rekao je da je ohrabren danassnjim razgovorom.

Stajnberg i Moratinos će o detaljima sastanka sa političkim predstavnicima BiH govoriti danas na konferenciji za novinare u Sarajevu u 17 sati.
XS
SM
MD
LG