Dostupni linkovi

Tadić o spoljnopolitičkim prioritetima



Predsednik Srbije Boris Tadić je na ambasadorskoj konferenciji u Palati Srbija rekao da će prioriteti spoljne politike u 2010. godini biti: približavanje Evropskoj uniji, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, jačanje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, i jačanje ekonomske diplomatije.

Tadić je ocenio da je uspeh spoljne politike Srbije artikulacija odnosa sa najvećim svetskim silama: Rusijom, SAD i Kinom.

Konstatujući da su savremeni međunarodni odnosi promenljivi, Tadić je istakao da je neophodno da i spoljna politika Srbije bude fleksibilna.

Prema njegovim rečima, Srbija u budućnosti treba da intenzivnije sarađuje sa "političkim entitetima" za koje u prošlosti nije bilo dovoljno vremena, a pre sveta treba da budu produbljeni odnosi sa BRIK grupom (Brazil, Rusija, Indija, Kina) i zemljama Pokreta nesvrstanih.

Osvrćući se na odnose sa državama "starog kontinenta", Tadić je podsetio da je Srbija ostvarila bliske strateške odnose sa Italijom, Francuskom, Španijom, Nemačkom, Švedskom, Grčkom, Slovačkom, Mađarskom.
XS
SM
MD
LG