Dostupni linkovi

Zloupotrebljava li opozicija proslavu pravoslavne Nove godine?


Jedan od protesta opozicije u Podgorici
Jedan od protesta opozicije u Podgorici

Dio opozicije u Crnoj Gori će proslavu pravoslavne Nove godine iskoristiti da pošalje anti-NATO poruke. Da li se kombinacijom slavlja i političke agende anti–NATO stranaka zloupotrebljava ovaj dan?

Pravoslavna Nova godina je do sada, u organizaciji SPC u Crnoj Gori, proslavljana ispred crkve sv. Đorđa. Ove godine organizaciju su preuzeli konstituenti opozicionog Demokratskog fronta koji već mjesecima predvode antivladine i anti-NATO proteste. Ovogodišnji doček preseljen je na centralni podgorički trg gdje će proslava, kaže lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, trajati do ponoći.

„Kada je predviđen veliki vatromet i kada će se sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske obratiti okupljenima i čestitati Novu godinu. Nakon toga će litija krenuti bulevarom do hrama Hristovog vaskresenja gdje će vladika i mitropolit Amfilohije služiti moleban i čestitati Novu godinu okupljenim građanima. Program će biti isključivo zabavno-umjetničkog karaktera. Organizatori, konstituenti fronta koji se protive učlanjenju Crne Gore u NATO su se dogovorili da ne bude politčkih govora i poruka što se tiče lidera partija, a da li će u nekom vizuelnom kontekstu biti poslata anti-NATO poruka na bini, ili u nekom drugom smislu, to će biti dogovoreno danas.“

Knežević tvrdi da lideri Demokratskog fronta te noći neće slati u govorima političke poruke, ali ne pominje mitropolita Amfilohija koji oštro osuđuje crnogorski put ka alijansi za koju kaže da citiram „nastavlja Hitlerovo dijelo“ kraj citata. Profesorica književnosti i funkcionerka građanskog pokreta URA Božena Jelušić kaže da su svakom društvu potrebni idejni sadržaji koji ga integrišu, te da se u većini društva to radi kroz zajedničke obrede i vjerovanja. Ona, međutim, ističe da nije nimalo čudno što je kod nas obnova kapitalizma išla sa žestokom obnovom religijskih praksi.

Božena Jelušić
Božena Jelušić

„Ti zajednički obredi služe kao neka vrsta društvene eutanazije. Vjerujete da ste jednaki, iz jednog obreda u drugi, a u suštini društvo ništa kvalitaitvno dobro ne može da dobije od toga, niti može da se razvija u građanskom smjeru. U tom smislu kada se govori o korišćenju proslave pravoslavne Nove godine za istovremene anti-NATO proteste tu se pokazuje da ljudi koji su to odlučili dobro poznaju mehanizam – da su društvu potrebni određeni idejni sadržaji, da mogu da integrišu zajendicu i u tom smislu to jeste zloupotreba jedne religijske prakse, jer svako ko istinski ima religijska osjećanja neće biti baš srećan zbog povezivanja ova dva sadržaja.“

Na pitanje da li se radi o klasičnoj zloupotrebi ovog datuma u političke svrhe Milan Knežević kaže:

„Mi ovo ne doživljavamo kao neku klasičnu politčku aktivnosat, samo želimo da se kroz naše organizovanje dočeka i prepozna taj jasan anti-NATO kontekst, a sama činjenica da je i Mitropolija crnogorsko-primorska jasna po tom pitanju dovoljno govori da mi nemamo namjeru da bilo šta politizujemo već želimo da djelujemo sinhronizovano.“

Božena Jelušić smatra da je povezivanje proslave pravoslavne Nove godine sa anti-NATO kampanjom za nju znak da je u pitanju ograničen način razmišljanja o društvenim problemima.

„Jer, utisak da će se nešto u društvu promijeniti ukoliko se ne uđe u NATO samo je konzerviranje obreda kao društvene eutanazije i nečega što zadržava zatečeno stanje. Mislim da su pravi problemi Crne Gore – nejednakost, izrabljivanje, loša ekonomska politika, a da je NATO priča jedan apstraktan sadržaj koji bi trebalo jednu masu da integriše i pretvori je u određenu političku snagu."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG