Dostupni linkovi

Druga Zlatna palma za Mihaela Hanekea


Mihael Haneke sa francuskom glumicom Emanuelom Riva i glumcem Žanom Lujom Trentnjatom
Mihael Haneke sa francuskom glumicom Emanuelom Riva i glumcem Žanom Lujom Trentnjatom
Austrijanac Mihael Haneke trijumfovao je na 65. Kanskom festivalu osvojivši „Zlatnu palmu” za film „Ljubav”. Film, snimljen u francusko-nemačko-austrijskoj koprodukciji, prati priču o požrtvovanom suprugu čija je žena na samrti. To je kamerna, bolna drama o ljubavi koja se suočava sa smrtnošću, u životu dvoje ostarelih profesora muzike čiji brak ugrožava demencija.

Filmski kritičar Aleksandar Radivojević kaže da Hanekeov drugi pu redu trijumf u Kanu delom očekivan.

"Haneke se emitovao u tu vrstu autora za koje je normalno da dobiju nagradu. Haneke je već sada neka vrsta opšteg mesta visoke filmske kulture, u smislu da on sada znači, da predstavlja ime kakvo su nekada predstavljali Bergman, Bertoluči, s tim što on, zaista po mom mišljenju, nije taj kalibar autora niti može ikada da ih dosegne. Haneke je počeo kao osrednji provokator evropskog filma, u smislu da je pravio analizu moderne patologije građanske klase u Evropi. Njegov najznačajniji autorski aspekt je što je uvaljivao kompleks krivice upravo toj građanskoj klasi od strane nižih klasa koje izrabljuju", kazao je Radivojević za RSE.

Video: Trejler za film "Ljubav"

Mihael Haneke je u Kanu prvi put pobedio 2009. godine sa filmom "Bela traka".

Nagrada za režiju pripala je Meksikancu Karlosu Rejgadasu za porodičnu dramu "Post Tenebras Lux".

Italijanskom reditelju Mateu Garoneu, posle filma "Gomora" ponovo se dogodio Gran pri za delo "Rijaliti" fokusirano na italijansku zaluđenost rijaliti šou-programima.

Nagrada žirija pripala je vlasniku već jedne Zlatne palme, britancu Kenu Louču za socijalnu komediju sa ukusom viskija "Anđeoski deo".

Za najboljeg glumca proglašen je Danac Mats Mikelsen za ulogu čoveka koji zbog kolektivne histerije zajednice preživljava golgotu u filmu "Lov" Tomasa Vinterberga.

Priznanje za najbolju glumicu ravnopravno dele Rumunke Kristina Flutur i Kosmina Stratan za uloge u filmu "Iza brda" reditelja Kristijana Munđijua.

Kristijan Munđiju dobitnik je i nagrade za scenario.
XS
SM
MD
LG