Dostupni linkovi

Rudari obustavili rad u rudniku mrkog uglja Zenica


Rudari u rudniku u Zenici, na pauzi tokom smjene, 29. aprila 2021.
Rudari u rudniku u Zenici, na pauzi tokom smjene, 29. aprila 2021.

Oko 600 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica je obustavilo proizvodnju u jami "Raspotočje", koja je jedini preostali jamski pogon ovog rudnika.

Ovo je 7. marta za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine.

"Zenički rudari su bili maksimalno strpljivi i 20 dana su radili i čekali da se nađe rješenje i da im se isplate januarske plate, ali plate nisu dobili. Ovo je jedini od sedam rudika koncerna koji nije isplatio januarsku platu", kaže Husić.

Zahtjevi sindikata su, kako kaže, isplata januarske plate i rješenje statusa ovog rudnika.

Sindikat je pozvao Federalno ministarstvo rudarstva i industrije da sa Elektroprivredom i upravom zeničkog rudnika odluči o statusu ovog preduzeća najkasnije do 10. marta.

Neophodno je, kaže on, da vlast donese odluku hoće li rudnik biti rekonstruisan a broj radnika smanjen sa 615 na 520, ili će proizvodnja u ovom rudniku biti trajno prekinuta, a rudnik likvidiran i zatvoren.

"Na ovakav način ne treba držati ljude zarobljene u takvom preduzeću", poručio je Husić.

Poslovanje šest, od ukupno sedam rudnika u vlasništvu Elektroprivrede su proteklih godina obilježili gubici u poslovanju, optužbe za korupciju, te štrajkovi i nesreće na radu.

Proizvodnja uglja u ovom rudnicima je drastično opala proteklih godina, a nerijetko se posluje na rubu stečaja.

Proizvodnja uglja u sedam rudnika u vlasništvu Elektroprivrede BiH pala je za 55 posto u proteklih šest godina.
Proizvodnja uglja u sedam rudnika u vlasništvu Elektroprivrede BiH pala je za 55 posto u proteklih šest godina.

Ukupni dugovi rudnika su premašili 920 miliona maraka (469 miliona eura).

Pošto rudnici ne uspijevaju isporučiti ugovorene količine uglja termoelektranama, Elektroprivreda BiH se posljednjih godina sve više okreće kupovini od privatnih rudnika.

XS
SM
MD
LG