Dostupni linkovi

Hrvatski novinari za snažniju EU direktivu


Hrvatski novinari i aktivisti predali su ministru pravosuđa zahtjev za osiguranjem konkretnog okvira za zaštitu novinara, aktivista, boraca za ljudska prava od SLAPP tužbi. Zagreb, 10. juli, 2023.
Hrvatski novinari i aktivisti predali su ministru pravosuđa zahtjev za osiguranjem konkretnog okvira za zaštitu novinara, aktivista, boraca za ljudska prava od SLAPP tužbi. Zagreb, 10. juli, 2023.

Hrvatsko novinarsko društvo i ekološka udruga Zelena akcija zatražili su da se odustane od, kako su kazali, "razvodnjenog" teksta prijedloga Anti SLAPP direktive Europske komisije, kakav je usvojilo Vijeće Europske unije.

SLAPP tužbe (Strategic lawsuit against public participation) su tužbe koje obično pojedinci, lobisti korporacije ili državne institucije pokreću protiv novinara, medija i aktivista sa ciljem cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare, opterećujući ih sudskim postupcima.

Protiv 'razvodnjenih' mjera

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Europske federacije novinara Maja Sever kazala je na konferenciji za novinare pred Ministarstvom pravosuđa u Zagrebu 10. srpnja da se nadležnost Direktive namjerava ograničiti, ne na sve slučajeve SLAPP tužbi nego samo na usko definirane ''prekogranične" slučajeve, odnosno slučajeve u kojima se kazneni progon odvija u drugoj državi članici EU-a.

Također, za prijedlog Vijeća EU novinarska struka upozorava da, restriktivnom definicijom "očigledno neutemeljenih slučajeva", značajno slabi najavljeni mehanizam ranog odbacivanja, briše se odredba o naknadi štete za mete SLAPP tužbi, dok građanske zahtjeve pokrenute u kaznenom postupku isključuje iz područja primjene direktive.

To su sve rješenja iz prijedloga teksta Anti SLAPP direktive kojeg su na sjednici Vijeća Europske unije 9. lipnja prihvatile sve države članice. Priklanjanje Hrvatske takvom stavu novinarske organizacije ocijenile su "zabrinjavajućim".

Automatska naknada troškova

Maja Sever je podsjetila kako je goruće pitanje naknade troškova.

"Vi znate što znači to iscrpljivanje, to iscrpljivanje po sudovima, trošenje vremena i trošenje novaca na odvjetnike, na tužbe, na putovanja. Pobrinite se da osiguranje troškova uključuje i neizravne troškove štete, poput pravnog zastupanja. Osigurajte da dodjela troškova bude automatska", apelirala je Maja Sever na europske političare.

Kako Hrvatsku, kada se u europskim institucijama raspravlja o tekstu ove direktive, zastupa Ministarstvo pravosuđa, ministru Ivanu Malenici predano je pismo sa zahtjevima novinara i aktivista.

"Osigurajte konkretan okvir za zaštitu novinara, aktivista, boraca za ljudska prava od SLAPP tužbi", apelirala je Maja Sever.

Ona je kazala kako je aktualno u Hrvatskoj najmanje 945 tužbi protiv medija i novinara, “od kojih je mnogo SLAPP”.

Kako meta SLAPP tužbi nisu samo novinari, već i drugi koji se zalažu za javni interes poput ekoloških aktivista, pravnik "Zelene akcije" Enes Ćerimagić podsjetio je na njihov angažman u akciji "Srđ je naš", borbi protiv apartmanizacije brda Srđ iznad Dubrovnika.

Slučaj Srđ: Investitor SLAPP tužbom protiv aktivista

Investitor je 2017. godine pokrenuo arbitražu u Washingtonu tražeći od Hrvatske pola milijarde eura tvrdeći da mu se onemogućuje da realizira projekt.

"Zelena akcija" je to javno nazvala reketom, a investitor je zbog toga tužio i nevladinu udrugu i troje pojedinaca, koji su svi prvostupanjski proglašeni krivima. Aktivisti su se kao prijatelji suda umiješali u arbitražni postupak i uspjeli da zahtjev investitora bude odbačen, ali investitorova SLAPP tužba nanijela im je veliku štetu.

"Sve je to došlo uz veliku cijenu odvjetničkih troškova, troškova odlaska na putovanja i vremena koje smo morali u to uložiti. To je poanta SLAPP tužbi, da vas opterete tom vrstom troškova i postupaka da se ne bi mogli baviti samim problemom. Zbog toga je bitan snažan i robustan zakonski okvir koji će u startu prepoznati da se radi o SLAPP slučajevima i onemogućiti zloupotrebe", poručio je Ćerimagić na konferenciji za novinare.

Ministarstvo: Rano prepoznavanje SLAPP tužbi u nacrtu Zakona

Na upit Radija slobodna Europa (RSE) iz Ministarstva kulture i medija su priopćili kako je 5. srpnja održan u Ministarstvu sastanak Radne skupine o noviom Zakonu o medijima.

Članovima Radne skupine, među kojima su i predstavnici HND-a i novinarskog sindikata, predstavljen je i dostavljen na komentiranje i prijedloge radni nacrt Zakona, u koji su unesene odredbe o ranom prepoznavanju i odbacivanju SLAPP tužbi.

Podsjetili su i kako je Ministarstvo pravosuđa u svibnju izišlo sa brojkom od 79 sudskih postupaka koje bi se moglo okarakterizirati kao SLAPP tužbe.

Također, u Ministarstvu kažu kako je krajem lipnja Hrvatskom novinarskom društvu upućen dopis u kojem Ministarstvo najavljuje da će "bez obzira na konačni tekst EU Direktive, odredbe o ranom odbacivanju SLAPP tužbi uključiti u novi Zakon o medijima, čije je donošenje u planu ove godine".

XS
SM
MD
LG