Dostupni linkovi

EU i SAD uvele sankcije zbog nasilja nad Palestinicima na Zapadnoj obali


Izraelsko naselje na okupiranoj Zapadnoj Obali
Izraelsko naselje na okupiranoj Zapadnoj Obali

Evropska unija je 19. aprila uvela sankcije četvorici radikalnih Izraelaca i dvema organizacijama, optužujući ih za nasilna dela protiv Palestinaca na Zapadnoj obali.

Sankcije dvema organizacijama, zbog prikupljanja novca za izraelske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, i vođi jedne od radikalnih organizacija uvele su istog dana i Sjedinjene Američke Države. Optužuju ih za nasilje nad Palestincima.

Kome je EU uvela sankcije?

Iz Brisela je saopšteno da su sankcionisani "odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava Palestinaca, uključujući mučenje i druga okrutna, nečovečna ili ponižavajuća postupanja ili kažnjavanja, kao i za kršenje prava na imovinu i privatni i porodični život Palestinaca na Zapadnoj obali".

U saopštenju se navodi da su sankcionisane Lehava, opisana kao "desničarska jevrejska suprematistička grupa", i Hilltop Youth za koju se navodi da je "radikalna omladinska grupa koja se sastoji od članova poznatih po nasilnim delima protiv Palestinaca i njihovih sela na Zapadnoj obali".

Na listi sankcija su Meir Ettinger i Elisha Yered, vođe organizacije Hilltop Youth, uz optužbe da su obojica "bili umešani u smrtonosne napade na Palestince 2015. i 2023. godine".

Zbog višestrukih napada na Palestince sankcionisani su i Neria Ben Pazi i Yinon Levi.

Sankcijama se zamrzava sva imovina koju bi mogli imati u EU i zabranjuje se građanima država članica da sa njima posluju. Četvorici pojedniaca je takođe zabranjeno da putuju u EU.

Odluka Brisela o sankcijama je deo sporazuma između država članica prema kojem su članovi palestinskog Hamasa, organizacije koju su EU i SAD označile kao terorističku, prošle nedelje sankcionisani zbog seksualnog nasilja tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao od 1967. godine, došlo je do porasta nasilja u protekloj godini, posebno od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

Najmanje 468 Palestinaca ubile su izraelske snage ili naseljenici širom Zapadne obale od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je pokrenuo rat, prema zvaničnim palestinskim izvorima.

Kome su SAD uvele sankcije?

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv dve organizacije optužene za prikupljanje sredstava za ekstremističke naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, koji se optužuju da su maltretirali i napali Palestince.

Sankcionisana su dva entiteta — Fond Mount Hebron i Shlom Asiraich — optuženi da su u kampanji za prikupljanje novca za izraelske doseljenike skupili više od 170 hiljada dolara.

Na listi sankcija, kako se navodi u odluci, nalazi se i Ben-Zion Gopstein vođa organizacije Lehava, čiji su članovi napadali Palestince.

Zamenik ministra finansija SAD Voli Adejemo rekao je da te organizacije i pojedinci "podrivaju mir, bezbednost i stabilnost Zapadne obale".

"Nastavićemo da koristimo naše alate da odgovorne pozovemo na odgovornost", dodao je.

Sankcionisanima su blokirana sredstva ukoliko ih imaju u SAD, a američkim državljanima je zabranjeno da sa njima posluju.

XS
SM
MD
LG