Dostupni linkovi

Zapad Siriju prepušta islamistima


Damask, 24. septembar 2013.
Damask, 24. septembar 2013.
Pobuna protiv sirijskog diktatora Asada sve se više mijenja. Do prije nekoliko mjeseci medju pobunjeničkim grupama bio je neznatan broj islamista. Danas ekstremisti imaju “Vojsku islama” koja pridobija sve više pristalica. Poznavatelji prilika na Bliskom istoku smatraju da je, još uvijek, u pitanju samo dobar propagandni trik.

Nedavno objavljena fotografija, na kojoj 70 muškaraca sjedi u polukrugu pred kamerom, samo na prvi pogled djeluje kao normalna grupna fotka. Jedan od njih svom susjedu nudi komad pizze, oni naokolo djeluju kao da se medjusobno šale.

Ali pozadina je mnogo ozbiljnija. Ova fotografija pokazuje jezgro “Vojske islama”, u kojoj se 43 jedinice pobunjenika udružilo u radikalno krilo. Video sa svoje konstituirajuće sjednice, u nedjelju 29.septembra, objavili su na internetu. Za vodju su izabrali Sahrana Aluša, čelnika vrlo značajne Liva al-islam grupacije koja protiv Asada ratuje u okolini Damaska.

Uspostava "Vojske islama" na prvom je mjestu propagandni potez. Većina ovih jedinica, koje su se udružile, sastavljene su od samo nekoliko boraca. Mnogi su se već ranije stavili pod komandu Alušove milicije. Konstituirajuća sjednica bila je potez kojom se privlači pažnja javnosti.

Ono o čemu, medjutim, valja voditi računa jeste izabrano ime - “Vojska islama”. Dodatni je to pokazatelj promjena karaktera gradjanskog rata u Siriji. Kad je u proljeće 2011. izbila pobuna protiv Asadovog režima, bio je to gradjanski pokret. Danas, 31 mjesec kasnije, islamski su pobunjenici sve brojniji i samouvjereniji.

Činjenica da su napravili krovnu organizaciju, potpuno je nova stvar. Naime, do prije samo nekoliko mjeseci čak je i Nusra front, koji su direktni sljedbenici al Ka’ide, imao probleme zainteresirati Sirijce za svoj pokret.

I to je sada najvažnija promjena, nastala prije svega zbog izostanka dugo obećavane i dugo očekivane pomoći zapadnih zamalja. I što više vremena prolazi, a umjereni opozicionari ostaju bez zapadne pomoći, to više jačaju islamisti. Kada su SAD prošloga mjeseca obećale pomoć, a onda se povukle, brojni su pobunjenici, duboko razočarani, potražili “priključak” radikalnim grupama.

A ekstremisti, na drugoj strani, nisu ostavljeni na cjedilu. Naprotiv! Zemlje Golfskog zaljeva, prije ostalih Saudijska Arabija, bogato nagradjuju pobunjenike koji se priključe radikaliziranim grupama - oružjem i novcem. A što su veći i snažniji, to je i pomoć obilnija.

Spajanje brigada u okolini Damaska u Vojsku islama drugi je ozbiljan udarac sirijskoj Nacionalnoj koaliciji, predstavnicima civilne opozicije, koji bi trebali zastupati Asadove protivnike u vanjskom svijetu. Samo nekoliko dana ranije 13 udruženja sa sjevera zemlje, medju njima i Nusra front, otkazali su lojalnost prelaznoj Vladi.

Borci tih grupa objavili su, prošle srijede, svoju vjernost islamskom šerijatu, kao jedinom pravnom temelju na kojem će nadalje funkcionirati. Ovaj novi islamistički Sjeverni savez okuplja oko 50 000 boraca čime je postao najjači savez unutar široke lepeze Asadovih protivnika.

Koliko god na prvi pogled izgledalo kao propagandni trik, ovakvo restrukturiranje islamističkih organizacija u Sirji, prigušuje svaku nadu da bi, pod pokroviteljstvom medjunarodne zajednice, uskoro moglo doći do političkog rješenja sukoba. Slobodna sirijska armija, koja je teoretski stajala pod zaštitom Zapada, ovim je potezima gurnuta na marginu.
XS
SM
MD
LG