Dostupni linkovi

Zamenica gradonačelnika Kruševca izvređala volonterku sa Islanda


Slika Erle Dur Magnusdotir sa radionice u Kruševcu i komentarima sa Fejsbuka
Slika Erle Dur Magnusdotir sa radionice u Kruševcu i komentarima sa Fejsbuka
Zamenica gradonačelnika Kruševca Slobodanka Miladinović uzburkala je javnost nakon što je na društvenoj mreži izvređala volonterku sa Islanda, koja je u tom gradu vodila eduaktivnu radionicu za mlade. Povod za takav istup bio je kako stil odevanja, tako i zemlja iz koje gošća dolazi, a koju je gradska funkcionerka pogrešno povezala sa Evropskom unijom, čijem se priključenju, inače, protivi njena Demokratska stranka Srbije.

Mlada Islanđanka Erle Dur Magnusdotir našla se na meti Miladinovićeve, koja je na Fejsbuku prokomentarisala fotografiju na kojoj ova volonterka u majici i farmerkama vodi radionicu. Neformalni stil oblačenja zasmetao je zamenici gradonačelnika koja je ispod slike ostavila sledeći komentar: "Lepotica, kao i sve što stiže iz EU, kao da je krenula u Bivolski Ključ da poliva papriku."

Komentar je ubrzo izazvao burne reakcije, kako korisnika Fejsbuka, tako i pripadnika nevladinog sektora koji su osudili govor mržnje zamenice gradonačelnika, pa je reagovao i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić koji se javno izvinio volonterki.

Organizacija “Hajde da”, koja je ugostila islandsku volonterku, ocenila je istup gradske funkcionerke kao govor mržnje. Suzana Krstić iz ovog udruženja ističe da je to neprihvatljivo i da je ovaj slučaj samo jedan u moru drugih.

“Naše očekivanje je bilo da se uvidi propust u toj situaciji, pošto je očigledno ova priča prerasla samu sebe. Naša pobeda nije javno izvinjenje gradonačelnika, naša pobeda će biti ukoliko ljudi budu vodili računa o tome šta govore i na koji način se obraćaju drugim osobama”, ističe Krstićeva.

Odbojnost prema EU

Slobodanka Miladinović je, pak, beogradskim medijima svoj svoj istup pojasnila rečima da nije komentarisala fizički izgled, već način odevanja prilikom predavanja.

“Moj komentar je išao u pravcu da stil oblačenja prilikom javnog obraćanja nosi jednu veliku poruku. Iskazujem duboko žaljenje što je moj komentar dobio ovakvu konotaciju”, rekla je zamenica gradonačelnika.

Javnosti se obratila i Islanđanka Erle, koja inače već skoro godinu dana volontira u Srbiji. Ona je medijima uputila pismo u kojem između ostalog kaže:

“Za vikend sam videla da se moje ime pojavilo u novinama. Ne zbog toga što sam pokušala da učinim nešto lepo, upoznajući mlade iz Kruševca sa ovom sjajnom prilikom, već zbog načina na koji sam izgledala i zbog mog porekla. Samo želim da kažem da mi je žao ukoliko sam Vas na bilo kakav način uvredila. Za ovakvu radionicu nije propisan stil oblačenja, jer se radi o neformalnom obrazovanju i ja sam došla da razgovaram sa mladima o EVS-u na neformalan i njima prilagođen način. (…) Možda nije profesionalno što sam nosila farmerke i majicu, ali sa Vaše strane nije u redu da tako nešto komentarišete na Fejsbuku i vređate moj izgled, oblačenje i poreklo.”

Dodajmo i to da je Slobodanka Miladinović, inače članica Demokratske stranke Srbije koja se otvoreno protivi ulasku Srbije u EU, povezala mladu volonterku sa Evropskom unijom, iako Erle dolazi iz zemlje koja je odbila da postane članica ove zajednice.

Književnica i kolumnistkinja Ljiljana Jokić Kaspar podseća da u ovdašnjem javnom prostoru još uvek vlada jaka odbojnost prema svemu što se tiče Evropske unije.

“To je zato što se u Srbiji proglašava za loše sve što dolazi iz Evropske unije. Godinama unazad se govori o tome. Sve što je vezano za EU je nama neprijatelj. Tako da nje ništa neobično da jedna javna ličnost zastupa takvo mišljenje. Naravno, kad govor mržnje zastupaju javne ličnosti i kad te ličnosti niko ne opominje – počevši od nekih crkvenih velikodostojnika, do političara ili nekih biznismena – onda je to skandal. Tu se pokazuje sva slabost države”, zaključuje naša sagovornica.
XS
SM
MD
LG