Dostupni linkovi

Zagrebački srednjoškolci razgovarali s astronautom


Učenici u razgovoru s astronautom
Učenici u razgovoru s astronautom
Tridesetak zagrebačkih srednjoškolaca razgovaralo je u srijedu uvečer sa pravim astronautom. Učenici Srednje škole Ruđera Boškovića u desetak minuta uspjeli su radio-vezom postaviti tridesetak pitanja talijanskom astronautu Luci Parmitanu sa Međunarodne svemirske postaje ISS, dok je letjela iznad Hrvatske.

„Zdravo, ja sam Mihaela! Koliko treba da se jedanput obiđe orbita oko zemlje?“, pitala je jedna od učenica.

„Treba otprilike sat i po, preciznije osamdeset minuta“, glasio je odgovor.

Ovo je samo jedno od tridesetak pitanja što su ih zagrebački srednjoškolci iz Tehničke škole Ruđera Boškovića radio-vezom postavili mladom talijanskom astronautu Luci Parmitanu sa Međunarodne svemirske postaje ISS.

U niti deset minuta komunikacije dok se svemirska postaja nalazila 470 kilometara iznad Hrvatske i tutnjila stratosferom brzinom od 27.500 kilometara na sat „ruđerovci“ su Lucu uspjeli prorešetati pitanjima od toga kako je gore održavati higijenu (lakše nego na Zemlji, jer zrak nije zagađen, odgovorio je), kako se brinu za zdravlje (gore nemaju liječnika, ali imaju brdo lijekova), do toga čuju li se s obiteljima (Luca kaže kako se sa suprugom čuje gotovo svaki dan) i tako dalje. „Ruđerovci“ Marija Šikić i Ivan Ilić su oduševljeni:

„Baš se nikada nisam nadala da ću ovako nešto doživjeti, ali stvarno – jako mi je drago što sam sudjelovala u nečemu ovakvom“, kaže Marija.

„Bio sam jako sretan jer je ovo prilika koju ne dobiju svi!“, naglašava Ivan.

Otkud „ruđerovci“ u razgovoru s astronautima?

Ruđerovci
Ruđerovci
„To je dio ARISS projekta (eng. Amateur Radio on the International Space Station), zajedničkog projekta Međunarodne radioamaterske unije IARU i svemirskih agencija Europske unije, SAD, Kanade, Ruske Federacije, Japana, i još nekih država. Projekt koordiniraju NASA i posebno povjerenstvo sastavljeno od radioamatera iz 9 država, a cilj je uspostaviti vezu sa astronautom upotrebom amaterske radio-stanice“, kaže suorganizator projekta, voditelj radioamaterske udruge Hrvatski DX klub Nikola Perčin.

„Mi smo se tamo prijavili zajedno sa Tehničkom školom Ruđera Boškovića, oni su tamo našu prijavu pregledali i prihvatili još u ožujku prošle godine, međutim lista čekanja je vrlo velika jer je ovaj projekt vrlo atraktivan. Evo, čekali smo gotovo godinu i po dana da ga dobijemo! Učenike koji su sudjelovali u projektu odabrala je škola, mi smo ih proveli kroz jedan tečaj za radio-amatere, oni su položili ispit, mogu raditi na amaterskim radijskim postajama, a mi smo među 60 koji su završili tečaj odabrali 28 najboljih“, pojašnjava Perčin.

Nitko ponosniji od ravnateljice Tehničke škole Ruđera Boškovića, inače profesorice fizike Đurđice Fuštar, koja priznaje da su je i učenici i kolege u zbornici pomalo čudno gledali kada je pred godinu i po upravo ona predložila da škola sudjeluje u ovom projektu.

„Projekt ARISS je poklon Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, ali – rekla bih – i poklon gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj koja ulazi u Europsku uniju. Intenzivno smo radili punih devet mjeseci, učenici su dolazili ovamo u školu i subotom, dakle u svoje slobodno vrijeme i postali su vrlo uspješni!“, kaže profesorica Fuštar.

Inače, aktualno je na Međunarodnoj svemirskoj postaji u tijeku Misija 36. Sugovornik zagrebačkih srednjoškolaca, talijanski astronaut, avijatički major Luca Parmitano doputovao je na postaju krajem svibnja sovjetskom letjelicom Sojuz TMA 009. Rođen je 1976. u Palermu na Siciliji i na postaji obavlja dužnost inženjera leta. Za kraj, evo još jednog učeničkog pitanja i njegovog odgovora.

„Zdravo, ja sam Vinko. Kako komunicirate s obitelji?, pitao je učenik.

„Hvala ti na pitanju, Vinko. Razgovaram sa svojom suprugom gotovo svakoga dana - internetom“, odgovorio je astronaut.
XS
SM
MD
LG