Dostupni linkovi

Za korupciju nepravomoćno osuđeni i Sanader i HDZ


Ivo Sanader i Čedo Prodanović
Ivo Sanader i Čedo Prodanović
Bivši hrvatski premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na 9 godina zatvora u još jednom postupku za korupciju velikih razmjera. Prema presudi, on je organizirao zločinačku organizaciju koja je preko marketinške agencije Fimi media isisala iz ministarstava i javnih poduzeća 9 milijuna eura što za osobne potrebe, što za potrebe „crnog fonda“ HDZ-a. HDZ mora vratiti protupravno stečenu imovinsku korist i platiti kaznu – ukupno gotovo 4 milijuna eura.

„Svaka je presuda poruka, a ova je presuda poruka da je politička korupcija zlo“, kazala je predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić nakon što je sve optužene u slučaju korupcijske afere Fimi media proglasila krivim, Ivu Sanadera prvostupanjski osudila na 9 godina zatvora i oduzimanje protupravno stečene koristi od 2 milijuna eura, a njegovu bivšu stranku HDZ na plaćanje 5 milijuna kuna (oko 666.000 eura) kazne, i na oduzimanje protupravno stečene koristi od 24,5 milijuna kuna (oko 3,25 milijuna eura).

„Ova presuda je poruka da je politička korupcija zlo, da je zloupotreba vlasti za osobne probitke – materijalne, ali i sve druge – sramotna, da se ne tolerira i – u konačnici – ne isplati! Prvooptuženi Ivo sanader je svojim ponašanjem pokazao stav koji ni danas nije rijedak u političkom i društvenom životu, a to je da se stvara dojam da su političari iznad zakona", kazala je predsjednica sudskog vijeća.

Nevenka Jurak i Mladen Barišić, foto: Enis Zebić
Nevenka Jurak i Mladen Barišić, foto: Enis Zebić
Sanader i petero njegovih suradnika, HDZ i marketinška agencija Fimi-media proglašeni su krivima za udruživanje u zločinačku organizaciju i za korupciju velikih razmjera u kojoj je preko Fimi medie iz ministarstava i javnih poduzeća isisano oko 9 milijuna eura za osobne potrebe i za crni fond HDZ-a. Ostali okrivljeni osuđeni su na kazne od 1 godinu uvjetno do 3 godine.

Sutkinja Čalić je u obrazloženju presude podsjetila da je u vrijeme izvršenja kaznenog djela HDZ bio vladajuća stranka, koja je preko svoje većine u Saboru donosila zakone i upravljala represivnim aparatom:

„Kada ta i takva pravna osoba krši zakone, to urušava temelje pravne države jer se svi moraju zapitati: kakva je to poruka građanima kada vlast krši zakone, a od onih koji su je izabrali očekuje da zakone – poštuju?“

O važnosti ove presude za građane:

„Građanima koji su obespravljeni, osiromašeni, malodušni i koji su izgubili povjerenje u institucije vlasti, jer je nezasitnost takozvane elite dovela do bijede dijela onih koji su ih izabrali ova presuda može biti samo zadovoljština, jer su oni koji su povjerenu im vlast zlorabili na najvišoj razini za osobnu korist - kažnjeni. I ne samo to, nego otuđeno moraju i vratiti", kazala je sutkinja.

Slijede žalbe

Državno odvjetništvo žalit će da su određeni premali iznosi protupravno stečene koristi koja će biti oduzeta, a svi osuđeni žalit će se na presudu i visinu izrečene kazne.

Čedo Prodanović, foto: Enis Zebić
Čedo Prodanović, foto: Enis Zebić
Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da su standardi dokazivanja u ovom postupku srozani, jer glavni temelj za presudu je iskaz navodnog glavnog operativca korupcijske hobotnice Mladena Barišića, koji je u ovom procesu de facto bio pokajnik:

„Ova se presuda temelji isključivo na iskazu jednog svjedoka, demantiranom iskazima 60 drugih svjedoka, nepotvrđenom niti od jednog svjedoka ili materijalnog dokaza da je Barišić gospodinu Sanaderu dao novac", naveo je Barišić.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko također najavljuje žalbu:

„Nikada nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost. Pojedinci koji su počinili kaznena djela za njih trebaju i odgovarati. Prema tome kolektivna, odnosno u ovom slučaju stranačka odgovornost ne može postojati", tvrdi Karamarko.

Hoće li biti političkih konzekvenci za HDZ nakon ove prvostupanjske presude?

Politički analitičar Marinko Čulić podsjeća na već izrečenu ocjenu kako je ovaj proces uz Hag najvažniji ne samo za Hrvatsku, već i šire za regiju, jer se radi o prvom bivšem premijeru koji je završio u zatvoru i prvoj stranci koja je pod prijetnjom velike novčane kazne:

„Veliki manjak cijelog procesa vidim u tome da se suđenja i presude doživljava kao odmazda, a ne kao svojevrsna poruka“, kaže Čulić za naš radio, parafrazirajući riječi sutkinje Čalić.

„To je naprosto suđenje čovjeku za konkretna djela! Presuda nije nikakva odmazda, nego ima svoju političko-edukativnu funkciju. Mislim da je to ovdje – mada ostajem kod ocjene da je ovo vrlo značajan postupak - dosta umanjeno, jer je očito da se na Sanadera sa svih mogućih strana pokušava prebaciti glavna krivica. On svakako je glavni krivac, ali mislim da je poanta ovih pokušaja da on nije samo glavni, nego i jedini krivac! To se onda pretvara u neki spektakl koji narušava onaj prvi dojam – da je ovo vrlo važan politički proces u svakom smislu", ocjenjuje Čulić.

Politička analitičarka Jasmina Popović za naš radio kaže kako ni nakon ove prvostupanjske presude HDZ-ovih sigurnih 20 posto neće doći u pitanje:

„Između ostaloga, zato što taj sudski postupak traje već dugo vremena, zato što su se ljudi već na neki način i saživjeli sa tom idejom i zato što je u vrijeme dok je na čelu HDZ-a bila Jadranka Kosor napravljen taj jedan odmak i na neki način je valorizirano što je baš rada – u vrijeme HDZ-ove vlade – Ivo Sanader spremljen u zatvor. Ono što u stvari muči ljude su razmjeri pljačke i razmjeri bahatosti koje je sutkinja Čalić u obrazloženju presude dobrim dijelom i razotkrila. Ono što je problem sam po sebi – je li HDZ sada kriminalna organizacija ili nije? To će sigurno njihovi politički protivnici obilato koristiti, međutim mislim da se to neće bitno odraziti na samu percepciju HDZ-a.“
XS
SM
MD
LG