Dostupni linkovi

Vučić u Gračanici: Zajedno ćemo graditi vašu budućnost


Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju posle Božićne liturgije u manastiru Gračanica, poželeo Srbima na Kosovu srećne i radosne praznike i zahvalio im se na svemu što čine za Srbiju i srpski narod.

Vučić je poručio da Srbi na Kosovu sa svojim ponašanjem, odnosom prema Srbiji i interesima te države, mogu da budu ponosni, kao što je Srbija ponosna i srećna što može da se pohvali da pripada istom rodu.

„Ja mogu samo jednu stvar, sem one da će srpska država uvek biti uz vas, da vam obećam, a to je da ćemo složno i zajedno sa vama raditi na tome da živite bolje, da možete da školujete svoju decu, da možete da im pomognete i da mogu da se izbore za svoj posao, i da mogu da imaju neuporedivo bolju budućnost“, kazao je Vučić.

Božićnu liturgiju u manastriru Gračanica služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, a nakon liturgije je poručio:

„Neka bi radost današnjeg praznika obasjala srce svakog istinskog božijeg čoveka, svaki dom hrišćanski, a isto tako i domove svih ljudi koji su dobre volje, i koji žele da mir se zacari i zavlada u svetu“.

Prvi potpredsednik vlade Srbije ocenio je da Srbi na Kosovu opstaju uprkos teškom životu i pokušajima „mnogih da ih sklone sa njihovih ognjišta“, podsećajući na zabranu srpskog naroda da poseti svoja ognjišta, svoje grobove i crkve u ponedeljak u Đakovici.

„I danas položaj srpskog naroda nije ni malo lako, od svake ćirilične table koju polupaju u Vukovaru, i kao da čekićem udaraju u glavu svakog Srbina kada to učine, onog sinoć kamenovanog autobusa i histerične mržnje koju ste mogli da vidite u Đakovici. Na sve to mi Srbi i srpska država reagujemo mirno, reagujemo uzdržano, ne zato što smo slabi, već zato što smo jaki i što želimo da ojačamo i poziciju srpske države i srpskog roda u svetu, zato što želimo da ekonomski ojačamo našu poziciju, zato što želimo da u miru rešavamo naše probleme. Zato što znamo da je to i pametnije, i bolje i boguugodnije“, kazao je Vučić.

Sa njim u Gračanici boravi ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo, Aleksandar Vulin, i ministar odbrane Nebojša Rodić.

Tokom ove posete Kosovu oni će se takođe sastati sa novoizabranim predsednicima opština sa srpskom većinom iz Građanske inicijative ’Srpska’.

„Razgovaraćemo o tome kako da obezbedimo što više radnih mesta za naše ljude koji žive na Kosovu, kako da konačno završimo bolnicu u Gračanici, razgovaraćemo o tome kako i na koji način da postaknemo poljoprivrednu proizvodnju, da napravimo odeljenje poljoprivrednog fakulteta ovde u Gračanici. Da vidimo kako da pomognemo proizvodnju u Šilovu i Ranilugu, kako da to isto uradimo u Klokotu, Partešu, Štrpcu, i svakom drugom srpskom mestu na Kosovu. To je ono što hoćemo da razgovaramo“, poručio je Vučić.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Hashim Thaci čestitali su pravoslavnim vernicima na Kosovu Božić. U čestitci predsednice Kosova, ističe se želja da taj veliki verski praznik bude proslavljen u harmoniji, miru i ljubavi. Premijer Thaci je poručio da je ovo je praznik nade, pobede života nad smrću, dan mira, ljubavi, upoznavanja i prihvatanje ljudskih vrednosti.
XS
SM
MD
LG