Dostupni linkovi

Vlasti se bori za ili protiv organizovanog kriminala?


Premijer Igor Lukšić i ministar Duško Marković u Skupštini, 2011.
Premijer Igor Lukšić i ministar Duško Marković u Skupštini, 2011.
Stanje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije različito percipiraju ministar pravde Duško Marković i poslanici opozicije.

Tokom poslaničkih pitanja upućenih Vladi, opozicija je iznijela niz podatka koji sugerišu da su mnoge institucije pod kontrolom organizovanog kriminala, dok iz Vlade tvrde da će rezultati borbe protiv protiv tih pojava omogućiti početak pregovora sa Evropskom unijom o članstvu.

Dva slučaja niskih sudskih presuda za krijumlčarenje narkotika, koje su dodatno smanjene ili suđenje vraćeno na početak odlukama Apelacionog suda, bili su povod da poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović upita ministra pravde Duška Markovića da li smatra da je crnogorsko sudstvo pod kontrolom mafije.

Pavlović je takođe upitao ministra da li će uticati da se iz pravosuđa uklone korumpirane sudije:

"Da li ćete naložiti istragu povodom ovakvih sramnih presuda koje upućuju na zaključak da su u navedenim slučajevima sudije bile korumpirane od strane mafije?"

Ministar Duško Marković je rekao da su na nivou države i u Vladi pokrenute konkretne politike koje treba da dovedu do efikasnog i odgovornog pravosuđa. Marković se nije složio sa Pavlovićevom konstatacijom da sudovima upravlja mafija:

"Kao ministar pravde svjestan sam slabosti u našem pravosuđu ali zaista ne mogu da stanem i potvrdim vaše sumnje i tvrdnju da je naše sudstvo pod uticajem mafije. To bi zaista bilo katastrofalno za ovu državu i njen pravni poredak, naravno za pravosuđe posebno", odgovorio je Marković.

Poslanik Pavlović je pomenuo još dva slučaja u kojima postoji sumnja da se korupcijom došlo do manjih presuđenih kazni, a na to je ministar Marković saopštio da će o pojedinim slučajevima zatražiti informaciju od sudskog savjeta.

"Da kada nekoga za švercovanje tri ili tri i po kilograma kokaina osudite na tri ili tri i po godine, da je taj sudija korumpiran. Da kada regionalno poznatog kriminalca Keljmendija, koji zajedno sa jednim našim dojučerašnjim gradonačelnikom se bavi kriminalom i te ljude 'kaznite' sa po 10.000 eura onda postoji osnovana sumnja da se radi o korupciji", naveo je Pavlović.

Na to je ministar Marković poručio:

"Lično ću na Sudskom savjetu zatražiti informaciju oko ovog slučaja. Nemam pravo da pokrećem istrage, to radi vrhovni državni tužilac, ali ću kao član Sudskog savjtea o ovom slučaju zatražiti informaciju i ne samo što vi na tome insistirate."

Kriminal u institucijama

Zbog čega se ne raskida ugovor sa rusima u Kombinatu aluminijuma i zašto se ne aktiviraju krivične prijave, pitao je Branko Radulović, koji je izrazio bojazan da će Crna Gora pretpjeti teške posljedice zbog KAP-a.

Branko Radulović
Branko Radulović
"Sa KAP-om ako bude išlo ovako ide i cijela Crna Gora. Šansi nema da se možemo spasiti ni u ekološkom, ni u ekonomskom, ni u socijalnom smsislu. Zašto ne raskinemo taj ugovor, zašto ne pokrenete krivičnu prijavu koja evo jo nekoliko mjeseci stoji sa svim dokazima? Davno bi raskinuli ugovor sa KAPom", konstatovao je Radulović.

Ministar Marković je odgovornost prebacio na tužilaštvo:

"Ja jednostavno ne mogu da odgovorim na to pitanje jer je primjena zakona u ovom segmentu u rukama vrhovnog državnog tužilaštva. Mislim da sav ovaj dijalog i prethodni dijalozi dolaze do ušiju onih koji postupaju po zakonu i primjenjuju zakone i vjerujem da će to imati odgovarajući rezultat."

Tokom polemike sa poslanicima ministar Marković je izrazio uvjerenje da će Crna Gora početi pregovore u junu o članstvu u Evropskoj uniji, a da o tome govori stepen borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije za koje je rekao da postoje u Crnoj Gori.

"Ja vam sada kažem da mi imamo problem sa organizovanim kriminalom i korupcijom i da se sa tim izazovom suočavamo sistematski i planski. Imamo slabije rezultate u oblasti korupcije, ali to nije samo naš problem već je to problem i svih u regionu, u Evropi. Ne mora da bude relevantno ovo što ja govorim već će biti relevantno ono što kaže Evropska komisija", naveo je ministar.

Srđa Brajović iz Pokreta za promjene je ocjenio da se organizovani kriminal nalazi u samim institucijama Crne Gore:

"Što se tiče Evropske unije, vi ste suočeni, ne sa organizovanim kriminalom o kojem svi javno bruje, vi ste suočeni sa organizovanim kriminalom u državnom aparatu, na osnovu svih relevatnih pokazatelja stranih službi, organizovanim kriminalom u okviru državnog aparata."
XS
SM
MD
LG