Dostupni linkovi

Velika radnička pobuna u Britaniji


Štrajkači ispred bolnice St. Thomas u centru Londona
Štrajkači ispred bolnice St. Thomas u centru Londona
Priredila: Sabina Čabaravdić

U javnom sektoru Velike Britanije radnici su u srijedu stupili u štrajk za kojeg se tvrdi da je najveći posljednjih decenija.

Zaposleni u školama, bolnicama i državnim uredima pobunili su se protiv reforme penzijskog sistema, a vlasti hitno traže nastavak pregovora tvrdeći da štrajk neće ništa riješiti.

Ministarstvo obrazovanja očekuje da će 13 posto državnih škola, uključujući akademije i besplatne škole biti otvoreno, 13 posto djelimično, a za16 posto njih status je još nepoznat.

Dva velika aerodroma - Heathrow i Gatwick – nisu pogođeni obustavom. British Airways javlja o skoro normalnom obavljanju posla.

U Sjevernoj Irskoj ne saobraća niti jedan autobus i voz, a dvije trećine škola i koledža su zatvoreni.

Sindikati procjenjuju da je oko 300.000 radnika u Škotskoj u štrajku, a 170.000 u Walesu. Vlasti procjenjuju da se oko 400.000 medicinskih sestara, bolničara, fizioterapeuta, službenika hitne pomoći, te pomoćnih radnika i administracije u Engleskoj pridružilo akciji.

Tvrdi se takođe da je oko 60.000 pregleda koji nisu hitni, odgođeno do daljnjeg.

Autobus sa sindikalnim čelnicima prolazi centom Londona
Autobus sa sindikalnim čelnicima prolazi centom Londona
Sindikalni čelnici su saopštili da oko dva miliona zaposlenih u javnom sektoru učestvuje u štrajku, a kancelar George Osborne je poručio kako obustava rada neće postići nikakav efekat.

"Samo će još više oslabiti našu ekonomiju i nova radna mjesta", kazao je on, poručivši da bi radničkim vođama bilo pametnije da s predstavnicima vlasti razriješe pitanje penzija.

Dodao je kako se bez teških odluka Britanija ne može izvući iz dugova, nego samo sunovratiti u bankrot.

Lider Laburista, Ed Miliband ima "ogromne simpatije" za ljude čiji su normalni životi pomjereni štrajkom, ali je dodao kako neće osuditi medicinske sestre ili nastavnike koji štrajkuju zato što imaju osjećaj da su ih vlasti ostavile u nemogućoj situaciji, prije svega pogrešnim pregovorima.

Kancelar u sjeni, Ed Balls izjavio je za BBC da problem penzija treba riješiti Vlada, jer je ona i priredila mjere štednje i reformu penzionog sistema.

Taj plan podrazumijeva povećanje doprinosa za penziono osiguranje i podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina do 2026. godine.

Osim toga sindikate je posebno naljutila najava da će rast plata u javnom sektoru biti ograničen na jedan odsto u naredne dvije godine.
XS
SM
MD
LG