Dostupni linkovi

Otkazana prijateljska utakmica u fudbalu između BiH i Izraela


Reprezentativci BiH tokom utakmice sa Ukrajinom, Zenica, BiH, 21. mart 2024.
Reprezentativci BiH tokom utakmice sa Ukrajinom, Zenica, BiH, 21. mart 2024.

Otkazana je prijateljska fudbalska utakmica između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Izraela, koja je trebalo da bude odigrana 26. marta na stadionu Grbavica u Sarajevu.

Ovu informaciju je u saopštenju potvrdio Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

"Nakon obavljenih konsultacija sa relevantnim organima, a na okolnosti trenutne bezbjedonosne situacije i visokog stepena rizika za odigravanja utakmice sa reprezentacijom Izraela, zaključeno je da se otkaže utakmica u Sarajevu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je saglasnost za otkazivanje dala i UEFA, krovna organizacija evropskog fudbala.

Informacija da je utakmica otkazana, bez dodatnih pojašnjenja, takođe je objavljena i na stranici UEFA posvećenoj utakmici.

Obje reprezentacije su u četvrtak, 21. marta ispale iz kvalifikacionog baraža za Evropsko prvenstvo koje se održava ove godine u Njemačkoj.

BiH je izgubila od Ukrajine, a Izrael od Islanda.

Predsjednik Fudbalskog saveza Izraela, Šino Zerc (Shino Zoertz), ranije je izjavio za izraelski sportski portal One da je napeta situacija jedan od razloga za otkazivanje meča.

"Zbog napete situacije UEFA me kontaktirala čim su završene utakmice i tražili su da li bismo mogli odustati od meča protiv Bosne i Hercegovine koja je beznačajna za obje selekcije", kazao je Zerc.

On je dodao da je siguran da bi Fudbalski savez BiH bio dobar domaćin, ali da je pod trenutnim okolnostima odobrio otkazivanje utakmice.

Posljednji put kada je Izrael gostovao u BiH, u junu 2015. godine, radilo se o utakmici visokog rizika, a izraelski fudbaleri su u Zenicu stigli u pratnji sopstvenih bezbjednosnih snaga.

U Sarajevu je do sada održano nekoliko skupova podrške Palestincima zbog rata u Gazi, i protiv izraelske vojne kampanje.

Rat u ovoj oblasti je počeo 7. oktobra 2023. kada su militanti Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označile kao terorističku, u Izraelu ubili 1.200 ljudi, a 253 uzeli za taoce.

Od tada je u izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj kampanji ubijeno više od 31.000 Palestinaca, navode zdravstvene vlasti u Gazi kojom upravlja Hamas, dok je većina stanovništva istjerana iz domova i ostala bez hrane.

XS
SM
MD
LG