Dostupni linkovi

Makedonija: Upitna provedba ključnih predizbornih zakona


Sobranje
Sobranje

Posle nedavnog donošenja izmena zakona koje su dogovorile četiri najveće partije u Makedoniji, prve analize predviđaju da će najviše problema biti oko sprovođenja Zakona o medijima i Zakona o unutrašnjim poslovima.

Najspornije, kažu analitičari, biće dogovaranje sastava ad hok tela koje će biti zaduženo da nadgleda kako izveštavaju mediji za vreme izbornog procesa, kao i izbor urednika Javnog servisa Radio-televizije Makedonije koji će na tu funkciju stupiti 100 dana pre izbora.

Problemi se očekuju i kod drugih zakona, a najviše oko toga koje će biti dužnosti novog ministra unutrašnjih poslova, čije ime treba opozicija da predloži.

"Može se očekivati odugovlačenje praktične implementacija zakona. Zakon ostvaruje svoju društvenu funkciju samo ako se sprovede. Može se očekivati problem oko toga ko će biti na kojoj funkciji, moguće je i kašnjenje u početku provođenja zakona, što će se, u svakom slučaju, negativno odraziti na pripreme izbora", ocenjuje profesor Temelko Risteski.

Analitičar Arsim Sinani smatra da će partije, i pored donesenih zakonskih izmena, sprovesti samo ono što će između sebe dogovoriti. On dodaje da se od nezrelih političara ne može očekivati rešavanje problema.

Arsim Sinani
Arsim Sinani

"Mislim da će političke partije samo pregovarati, ne vidim da su spremne da reše probleme građana Makedonije. U trenutku kada je Sobranje raspušteno, pa ponovo počelo da radi, mislim da tu više nema legitimiteta. Treba se naći novi sastav političkih partija, koje bi bile zrelije da rešavaju probleme", stav je analitičara Sinanija.

Od ostalih rokova koji su deo partijskog dogovora, za 25 dana se treba pročistiti birački spisak, odnosno trebaju se prijaviti spornih 39.000 glasača, koji nisu bili pronađeni u bazi podataka desetak institucija prilikom ukrštene provere.

Ukoliko lideri četiri najveće partije 31. avgusta konstatuju da su ispunjeni svi uslovi za fer i kredibilne izbore, oni bi najverovatnije bili održani 11. decembra, a ovaj parlamentarni sastav će biti raspušten 11. oktobra.

Prelazna vlada će biti imenovana 100 dana pre izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG