Dostupni linkovi

Rusija razvija svemirsko nuklearno antisatelitsko oružje, saznaje obavještajna zajednica SAD


NASA satelit za istraživanje visokih slojeva atmosfere (UARS).
NASA satelit za istraživanje visokih slojeva atmosfere (UARS).

Sjedinjene Države su prikupile osjetljive obavještajne podatke o ruskom antisatelitskom naoružanju koji su podijeljeni sa visokim zvaničnicima američke vlade. Informacije se tiču novog, svemirskog nuklearnog oružja dizajniranog da ugrozi raširenu američku satelitsku mrežu, kako su rekli upoznati zvaničnici, dodajući da oružje još nije operativno.

Obavještajni podaci su izazvali, istovremeno hitno ali i nedovoljno jasno upozorenje administraciji predsjednika Joe Bidena da deklasifikuje informacije o onome što je okarakterisano kao "ozbiljna nacionalna sigurnosna prijetnja", pišu svjetski mediji.

Neodređena prijetnja

Osoba iz administracije Kongresa je rekla da se prijetnja odnosi na rusko protivsatelitsko oružje raspoređeno u svemiru. Takvo oružje bi moglo da predstavlja veliku opasnost za američke satelite koji odašilju milijarde bajtova podataka svaki sat. Govoreći pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti teme, osoba je rekla da još nije jasno da li rusko oružje ima nuklearne kapacitete, ali da izaziva strahove.

U Moskvi, portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je opisao tvrdnje o ruskim vojnim kapacitetima kao prevaru s namjerom da Kongres SAD podrži pomoć Ukrajini, prenosi Associated Press (AP).

"Očito je da Washington pokušava da prisili Kongres da glasa o zakonu o pomoći (Ukrajini) na bilo koji način", rekao je Peskov u primjedbama koje su prenijele ruske novinske agencije, piše AP. "Da vidimo kojom će se varkom Bijela kuća poslužiti".

Biden i Senat pozivaju Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom da odobri pomoć Ukrajini u ratu, kao i pomoć Izraelu i Tajvanu. Predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson, republikanac, rekao je da neće iznijeti na glasanje paket pomoći koji je usvojio Senat, rekavši da želi da se dodaju mjere konzervativaca o sigurnosti granica.

Prijetnja zbog koje je Turner izrazio zabrinutost nije aktivna sposobnost, prema navodima američkih zvaničnika koji su upoznati sa obavještajnim podacima. Takođe su naveli da obavještajna zajednica prijetnju smatraju značajnom, ali da ne bi trebala da izaziva paniku.

Na meti satelitska mreža

Rusija razvija svemirsko nuklearno oružje čija meta su američki sateliti, napisao je NBC News, dodajući da oružje nije operativno ali da težnja Moskve za ovako razvijenim naoružanjem može da ugrozi ključnu američku mrežu satelita.

Informacije obavještajne zajednice o mogućem razvijanju antisatelitskom nuklearnog oružja u Rusiji izazvalo je zabrinutosti među američkim zvaničnicima i potaknulo predsjedavajućeg obavještajnog komiteta Kongresa, republikanca Mikea Turnera da izda neuobičajenu izjavu u srijedu, 14. februara, kojom poziva Bijelu kuću da deklasifikuje informacije o neimenovanovanoj "ozbiljnoj nacionalnoj prijetnji". Članovi Komiteta su glasali u ponedeljak, 12. februara o tome da li da objave ove informacije svim članovima Kongresa.

Turner nije dao više detalja u izjavi koju je izdao, ali kako piše NBC News, tri izvora su rekla kako se od referiše na napore Rusije da postavi nuklearno oružje u svemiru koje bi moglo da cilja satelite koji služe kao ključna karika za američke civilne komunikacije, navigaciju, vojne operacije i prikupljanje obavještajnih podataka.

Prijetnja koju je Turner naveo u svojoj zagonetnoj izjavi odnosila se na rusko nuklearno protivsatelitsko oružje, napomenuo je NBC News. Turnerova izjava je objavljena prije, kako je Bijela kuća rekla, planiranog brifinga za čelne ljude Kongresa.

Predsjednik Joe Biden prati prijetnju nacionalnoj sigurnosti i uputio je savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana da sarađuje s liderima Kongresa, prema navodima dvoje američkih zvaničnika. Zvaničnici Bijele kuće su priznali da je stvar "ozbiljna", ali i da postoje načini da se prijetnja "obuzda" bez izazivanja masovne panike.

Visoki zvaničnici američke vojske su izrazili zabrinutost zbog prijetnje koje predstavljaju napori Rusije i Kine da izgrade antisatelitsko oružje. Turner je rekao kako je njegov komitet "omogući da informacije budu dostupne svim članovima Kongresa o ozbiljnoj prijetnji po nacionalnu sigurnost".

U srijedu, 14. februara poslijepodne članovi Zastupničkog doma počeli su da ulaze i izlaze iz "gluve sobe" odnosno vrlo osigurane i čuvane prostorije u podrumu Capitola, poznate kao SCIF, gdje se najosjetljivije, povjerljive informacije dijele sa zastupnicima, napisao je NBC News.

Sullivan se obratio u vezi Turnerove izjave na brifingu ubrzo nakon njenog objavljivanja i rekao da je zbunjen time jer je brifing već planiran za četvrtak, 15. februar. Američki zvaničnik je potvrdio da je brifing u četvrtak povezan s prijetnjom koju je Turner naveo.

Tokom obraćanja novinarima u četvrtak portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je da oružje ne predstavlja neposrednu prijetnju.

"Uvjeren sam da će predsjednik Biden, u odlukama koje donosi, osigurati bezbjednost američkog naroda. Vjerujemo da možemo i hoćemo i štitimo nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Država", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan, dodajući da je iznenađen što je Turner iznio svoju zabrinutost u javnost, pošto je trebalo da se sastanu na tajnom brifingu u četvrtak.

Sullivan je takođe branio odluku da se obavještajni podaci o prijetnjama ne objavljuju javno, ukazujući i na zabrinutost u vezi sa zaštitom američkih izvora i metoda, kao i na predsjednikovu spremnost da skine tajnost obavještajnih podataka u prošlosti.

"Definitivno nećete naći nespremnost da to uradite kada je to u interesu naše nacionalne bezbjednosti. Ova administracija je otišla korak dalje i, na kreativnije, strateške načine, radila na skidanju oznaka povjerljivo sa obavještajnih podataka, kada je to u nacionalnom interesu SAD od bilo koje druge administracije u istoriji", rekao je Sullivan.

Dalja militarizacija svemira

Sjedinjene Države su informisale Kongres i svoje saveznike u Evropi o napredovanju Rusije u vezi novog svemirskog nuklearnog naoružanja koje je kreirano kao prijetnja velikoj mreži satelita, kako su rekli zvaničnici koji su dobili povjerljive informacije.

Takvo antisatelitsko oružje u slučaju da bude lansirano, moglo bi da uništi civilne komunikacione sisteme, nadgledanje iz svemira, vojnu komandu i kontrolu operacija koju izvode Sjedinjene Države i saveznici. Trenutno, Sjedinjene Države nemaju mogućnosti i sposobnosti da se suprotstave takvom oružju i odbrane satelite, kako je prenio The New York Times.

Zvaničnici su rekli da novi obavještajni podaci, koje nisu detaljno opisali, postavljaju ozbiljna pitanja o tome da li se Rusija priprema da odbaci Ugovor o svemiru iz 1967., koji zabranjuje svo orbitalno nuklearno oružje. Međutim, budući da se čini da Rusija nije blizu raspoređivanja ovakvog oružja, rekli su, to se ne smatra hitnom prijetnjom.

Američki vojni zvaničnici su upozorili da i Rusija i Kina sve više rade na militarizaciji svemira, dok sve tri supersile rade na načinima da sakriju informacije koje kolaju svemirom i satelitskim mrežama jedna od druge.

Izvještaj koji je objavljen prošle godine, koji spominje The New York Times, podvukao je da Rusija razvija oružje kojim bi "oslijepila" druge satelite, ali je i napomenuo da se ustručava da koristi puni kapacitet antisatelitskog oružja koje je razvila.

Razvijanje nuklearnog oružja u svemiru bilo bi značajan napredak ruske tehnologije i potencijalno bi dovelo do dramatične eskalacije. Ugovor o svemiru zabranjuje korištenje nuklearnog oružja u svemiru, ali je Rusija izašla iz mnogo ugovora iz vremena Hladnog rata smatrajući ih ograničavajućim za njene najvažnije izvore vojne moći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG