Dostupni linkovi

Ulcinjska Solana: Prirodno blago ili građevinsko zemljište


Solana u Ulcinju
Solana u Ulcinju
Da li će područje 15 miliona kvadrata zemljišta ulcinjske Solane ostati građevinsko zemljište i tako kontroverznom biznimsenu Veselinu Baroviću omogućiti zaradu mjerenu stotinama miliona eura, odlučiće se na plenarnoj sjednici crnogorskog parlamenta. Skupštinski Odbor za turizam, ekologiju i prostorno planiranje u utorak nije prihvatio prijedlog opozicije da taj lokalitet treba zaštititi kao spomenik prirode.

Konačna odluka - da li će područje ulcinjske Solane dobiti status zaštićenog prostora, odnosno, prirodnog blaga od nacionalog značaja ili će ostati u statusu građevinskog zemljišta i tako pojedincu omogućiti da na špekulativan način zaradi stotine miliona eura, pašće na plenarnom zasijedanju crnogorskog parlamenta.

Opozicioni prijedlog u utorak nije prošao Odbor za turizam, ekologiju i prostorno planiranje, ali isključivo jer sjednici nijesu prisustvovali svi predstavnici opozicije. Zbog nepoznatih razloga, izostali su poslanici Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić i Obrad Gojković iz Socijalističke narodne partije.

Zagovornici očuvanja Solane kao prirodnog staništa, međutim, imaju razloga za optimizam.

Inicijativu za poništenje statusa područja Solane kao građevinskog zemljišta podržavaju sve opozicione stranke pa se, imajući u vidu opšte očekivanje da dominantna članica vladajuće koalicije, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića neće glasati za preloženu promjenu Prostornog plana, očekuje da će prevaga zavisiti od manje članice Socijaldemokratske partije.

Poslanik SDP-a Mićo Orlandić u utorak je glasao za prijedlog opozicije, a to značajno uvećava šanse da će prirodni rezervat neprocjenjive vrijednosti ipak biti očuvan.

"Kada je u pitanju Solana, mislim da je namjena tog prostora opredijeljena prije više od stotinu godina. Ja ne vidim ni jedan jedini razlog da bi se namjena tog prostora bez velike potrebe i velike sile mijenjala, jer znamo i sami da i u regionu i u Crnoj Gori postoji mogućnost za potrošnju i soli iz uvoza, ali i domaće soli. Prije 10 godina smo vidjeli koliko je značila so koju je proizvodila Solana i zato sam protiv bilo kakve promjene namjene ovoga prostora", kazao je Orlandić.

Podsjetimo, sportski funkcioner, prijatelj Mila Đukanovića i biznismen Veselin Barović namjerava da ulcinjsku Solanu koju je kupio prije šest godina, proda za 300 puta veću sumu, a to je izazvalo energičnu reakciju medija i dijela javnosti revoltirane njegovom namjerom.

Dio javnosti sumnja da se Barović nije rukovodio poslovnom vizijom, već se od početka oslanjao na podršku u vladajućoj strukturi. Namjera je bila da se preduzeće Solana uništi i da se poslije toga proda njeno zemljlište, čija je vrijednost basnoslovno uvećana prostom prenamjenom poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.



Veselin Barović je ulcinjsku Solanu kupio 2005. ali je, u međuvremenu, otjerao pod stečaj i čak učinio sve da ona ostane bez koncesije na morsku vodu neophodnu za dobijanje soli.

Koliko bi ovaj špekulativan posao, za koji se sumnja da predstavlja još jednu korupcionašku aferu, bio isplativ za Barovića i njegove partnere, lako je izračunati.
Prirodni svijet oko Solane u Ulcinju
Prirodni svijet oko Solane u Ulcinju

Solanu je kupio za 800 hiljada, a sada pokušava da je proda za skoro 260 miliona eura što znači da bi ovaj biznismen, ako mu to uspije, zaradio 300 puta veću sumu od uložene, a da pritom nije morao da se trudi da ulaže i vodi kupljeno preduzeće, već samo da ga uništi.

Podsjećanje pojedinih poslanika na ove činjenice izazvalo je reakciju predstavnika DPS-a koji su to nazvali politizacijom.

Reagovao je poslanik Socijalističke narodne partije Milan Knežević.

"Mi moramo govoriti o imenima. Vesko Barović je vlasnik Solane, pobratim ili kum gospodina Đukanovića, predsjednika DPS-a, ondašnjeg premijera za čijeg je mandat i donesen ondašnji prostorni plan.. Da li je politizacija da je za 13 hiljada eura to preduzeće pošlo pod stečaj? Da li je politizacija da je premijer Igor Lukšić, tadašnji predsjednik Savjeta za privatizaciju dao pozitivno mišljenje da je plaćena tržišna vrijednost? Ja ovdje ne vidim bilo kakavu politizaciju. Ja ovdje vidim privatizaciju. Gdje god se otkrije nek nova afera imamo nekakve kumove, sestre, pobratime, rođake, braću od tetaka, braću od ujaka i non stop se bavimo nekim posljedicama", kazao je Knežević.

Područje ulcinjske Solane je danas najznačajnije stanište na seobi, zimovanju, gniježdjenju i za ishranu ptica na cijeloj istočnoj obali Jadrana. Do danas je na Solani registrovano 240 vrsta ptica, a u proljeće se registruje na stotine i hiljade vodenih ptica koje se ovdje zaustavljaju radi odmora i prehrane.

U slanim bazenima je registrovano 114 hiljada biljnih vrsta, a u vodama solanskih bazena 24 vrsta riba, a na nasipima 12 vrsta vodozemaca, 28 vrsta gmizavaca i 33 vrste sisara.

Dejan Milovac iz NVO MANS, koji je učestovao na sjednici u utorak, izrazio je bojazan da dio poslanika nije svjestan važnosti pitanja o kom odlučuju.

"Ja se bojim da skupština postaje nešto što ne bi trebalo da bude – pion u rukama vlade. Ja ne bih volio da sam u vašoj koži, da sjutra izađem na ulicu i da objasnim građanima zašto ste donijeli ovakvu odluku kakvu ste donijeli", kaže Milovac.
XS
SM
MD
LG