Dostupni linkovi

Saifu al-Islamu prijeti smrtna kazna


Saif al-Islam u razgovoru sa novinarima u Tripoliju, avgust 2011.
Saif al-Islam u razgovoru sa novinarima u Tripoliju, avgust 2011.
Saif al-Islam Gadafi, medijski najistaknutiji sin ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija, uhapšen je na jugu Libije zajedno sa dvojicom njegovih pomoćnika u pokušaju da pobjegnu iz zemlje, saopštile su u subotu libijske vlasti.

"Seif al-Islam, za kojim je Međunarodni krivični sud u Hagu raspisao potjernicu, uhapšen je na jugu Libije", izjavio je Frans presu libijski ministar pravde u prelaznoj vladi Mohamed al-Alagija.

Agencija AP prenosi izjavu libijskog vojnog komandanta Bašira al-Tlajeba koji je rekao da je Saif al-Islam uhapšen u pustinjskom gradu Obariju, nedaleko od Sabhe, na jugu zemlje, blizu granice s Nigerom. Al-Tlajeb je naveo da je Gadafijev sin prebačen u Zintan, ali nije želio da iznosi detalje o hapšenju.

Sin svrgnutog lidera biće izveden pred sud u Libiji za ozbiljne zločine za koje je predviđena smrtna kazna, rekao je u subotu ministar Al-Alagi.

"On je podsticao druge da ubijaju, zloupotrebljavao je državne fondove, prijetio je i podsticao pa čak i učestvovao u regrutovanju i dovođenju plaćenika", rekao je Al alagi.

Prema njegovim riječima, to je samo mali broj optužbi koje će libijski tužilac iznijeti pred Saifa al Islama. Na novinarsko pitanje da li je za te optužbe predviđena smrtna kazna on je odgovorio potvrdno, dodajući da je te zakone pisao Gadafi.

NATO vjeruje u pravedno suđenje

Portparol NATO-a Oana Lungesku rekla je u subotu da Alijansa i Međunarodni krivični sud (MKS) imaju puno povjerenje u libijske vlasti da će osigurati pravdu za Saifa al Islama nakon njegovog hapšenja u pustinji na jugu te sjevernoafričke zemlje.


Muammar Qaddafi, njegov sin Saif al-Islam i Abdullah Al-Senussi na potjernici Interpola iz juna 2011.
Muammar Qaddafi, njegov sin Saif al-Islam i Abdullah Al-Senussi na potjernici Interpola iz juna 2011.
Glavni tužilac MKS Luis Moreno-Okampo najavio je da će u roku od sedam dana otići u Libiju radi razgovora o narednim koracima poslije hapšenja Saifa al Islama.

Saif al Islam je negirao da je tokom bjekstva kontaktirao MKS radi predaje tom sudu.

Moreno-Okampo je tokom proteklog mjeseca rekao da je preko posrednika primio pitanja Saifa al Islama o tretmanu koji će imati, ukoliko bi se predao sudu u Hagu.

Međunarodni krivični sud je 27. jula izdao naloge za hapšenje Muamera Gadafija, koji je ubijen u oktobru, njegovog sina Saifa Al-Islama i šefa libijske obavještajne službe Abdalaha Al Senusija zbog optužbi o zločinima protiv čovječnosti.

Protiv njih trojice je takođe izdata crvena potjernica Interpola 9. septembra 2011. Za sada se još ne zna gdje se krije Al Senusi.

Rođen 1972. godine, Seif al-Islam bio je najstariji od sedmoro djece Moamera Gadafija i njegove žene Safije. Ranijih godina uspio je da uvjeri Zapad da je pobornik liberalizma i da je spreman da sprovede reforme u zemlji.

Međutim, nakon izbijanja pobune u Libiji sredinom februara, Saif al-Islam je čvrsto stao na stranu svog oca, mjesecima ubjeđujući svijet putem televizije i drugih medija da je njegov otac žrtva zavjere i da su libijski pobunjenici iz Bengazija ustvari "plaćenici i teroristi".
XS
SM
MD
LG