Dostupni linkovi

Udara li Vučić na Dačića ili mu smanjuje "vrednost akcija"


Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, foto: smedia.rs
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, foto: smedia.rs
Postoje li ozbiljne napukline u vladajućoj koaliciji, pre svega između premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića? Ovo pitanje nametnulo se posle izveštaja MUP-a Srbije koji ukazuje na veze između Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, i članova narko-kartela Darka Šarića, koji se pojavio uoči izbora novog direktora policije.

Sagovornici Radija Sloboda Evropa nisu sasvim unisoni u o odgovoru na pitanje da li je na pomolu ozbiljan politički udar na premijera Ivicu Dačića od strane prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije navodi da je utvrđena "interesantna" veza između Branka Lazarevića, bivšeg šefa Dačićevog kabineta i članova kriminalnog klana Darka Šarića. Lazarević je, prema izveštaju, tokom 2009. javljao članovima Šarićeve grupe da ih prati i prisluškuje policija, pa da obrate pažnju na komunikaciju.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je da se privođenje Šarića očekuje u prvoj polovini godine, a na molbu da prokomentariše izjavu premijera Srbije da je povezivanje Lazarevića sa Šarićem udar na njega samog i vladu odbio je da direktno odgovori, rekavši samo:

„Verujem da gospodin Dačić zna šta govori, on vodi vladu. Jedino što mogu da kažem da će bilo ko, pa makar bio i neko iz mog okruženja, ma ko to bio, a da je sarađivao sa klanom Šarića i počinio krivčno delo, snositi odgovornost”.

Dačić je i sam dva dana ranije rekao: “Ako je neko za nešto odgovoran, ja ću ga lično uhapsiti, a ako sam ja za nešto odgovoran, takođe sam spreman da odgovaram”.

Naveo je, međutim, da je sve to "nameštaljka" koja nema veze sa Lazarevićem, već sa njim samim, naglasivši da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i da nikad nije dobio informacije od državnih službi koje su proveravale Lazarevića da ovaj ima veze sa Šarićem.

Darko Šarić, foto: Savo Prelević
Darko Šarić, foto: Savo Prelević
Od sastavljanja ove vlade, takoreći, u javnosti se širi priča o jedva prikrivenom sukobu između Vučića i Dačića. Još krajem septembra prošle godine, posle medijskih najava hapšenja Dačićevih socijalista umešanih u afere „Galenika“, „Agrobanka“, „Srbijagas“ i „EPS“ prenosilo se da ih je šef države Tomislav Nikolić mirio, poručivši obojici da hoće da ova vlada traje četiri godine.

Upitan da li postoji sukob između njega i potpredsednika vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića, Dačić je tada medijima rekao da nema sukoba i da njih dvojica ne razgovaraju o tome ko treba da bude pod istragom ili ko treba da bude uhapšen, već da to rade istražni organi.

I prilikom nedavnog rada na platformi o Kosovu spekulisalo se o razlikama između Dačića i šefa države Nikolića, Nebojša Stefanović, funkcioner SNS-a i predsednik Skupštine Srbije, premijeru sada šalje poruku da nema mandat da razgovara o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali i Dačić i zvaničnici naprednjaka uporno tvrde da nikakvih problema nema i da odnosi među partnerima u koaliciji nikad nisu bili relaksiraniji.

Opozicija, u prvom redu Demokratska stranka, stalno emituje priču o razdoru u aktuelnoj koaliciji, ali time verovatno kompenzuje sopstvenu nemoć da formuliše ozbiljniju političku platformu.

Nadmudrivanje kadrovskog tipa

Podgrevanje slučaja Lazarević pred izbor novog šefa policije politikolog Duško Radosavljević u prvom sloju čitanja vidi kao podgrejanu čarku da bi se dobila potpunija kontrola nad resorom sile:

„Mislim da se taj slučaj Lazarević mogao mnogo ranije završiti, ali on sada pada u zgodno vreme da kandidat za šefa policije bude po našoj volji“.

Od početka aktuelna koalicija ima jedan deficit, a to je činjenica da nije formirana na sličnosti programa onih koji je čine nego na imperativu da na vlast ne dođe Demokratska stranka. U njoj su dva bezgranično ambiciozna čoveka, Vučić i Dačić, pri čemu je ovaj prvi u prednosti jer može da koalira i sa demokratama, čime se možda može objasniti to što ne dira vlast u Beogradu, ali ne treba potceniti ni Dačića jer on neće dozvoliti da bude uhvaćen na spavanju, ocenjuje naš sagovornik, a upitan da li je ponovno vađenje iz fascikle slučaja Lazarević šifra za Vučićev pohod na Dačića, kaže da se takva mogućnost ne može isključiti.

„Pa, znate šta, kad je jedan veliki Vili Brant morao podneti ostavku zbog brljotine svoga šefa kabineta, može i ovde neko ko ima mnogo nekih moralnih načela i ’revolucionarnih’ stavova, da se toga doseti. Dakle, ja apsolutno vidim da ovo jeste udar na Ivicu Dačića. E sad, da li je to prvo opomena, pa će kasnije uslediti udarac, odnosno, da li će to i koliko ići u širinu, to ćemo videti, ali mislim da treba upozoriti na to da je ko god potceni Ivicu Dačića unapred gubitnik. To je priča koju ova vlada ne bi sebi smela da dozvoli tako brzo jer još uvek nije ni konsolidovana, a bogami, mislim da će vremenom i ova podrška dosta dobro simuliranoj borbi protiv korupcije biti sve tanja“, ocenjuje Radosavljević.

Takvog mišljenja nije politički analitičar Jovan Komšić. Ključna stvar koju treba pratiti kad je reč o aktuelnoj vladajućoj koaliciji jesu interesi, a najvažniji interes Vlade, pa, dakle, i Vučića, prvog čoveka njene stožerne stranke, ovog trenutka nije da vladu destabilizuje, do čega bi dovođenje u pitanje Dačićeve premijerske funkcije svakako dovelo, ocenjuje Komšić, a aktuelizovanje slučaja Lazarević on ovako objašnjava:

„U pitanju je interes partnera u Vladi da malo oslabe vrednost akcija drugog partnera koji ima na čelu premijera, ali ne da ga obore, a ima i rada opozicije da tim tokovima spinovanja raznim temama, pa i ovom, stalno drže na dnevnom redu, ili proizvode, konfliktnu situaciju u redovima vlade Srbije. Sve u svemu, dovođenje u pitanje stabilnosti pozicije premijera predstavljalo bi u svakom slučaju otvaranje niza drugih pitanja koja ne bi bila od koristi ni za partnere u vladi Srbije iz redova naprednjaka i drugih stranaka“, kaže ovaj sagovornik i podseća da su partneri u vladi sve činjenice o slučaju Lazarević znali i pre nego što su odlučili da sklope koalicioni savez.

Otuda smatra da čitava ova mala podgrejana drama predstavlja „taktičko nadmudrivanje kadrovskog tipa, odnosno, izraz različitih interesa u vladi u vezi sa vertikalom upravljanja policijskim poslovima u Srbiji pred izbor novog direktora policije".

To je, drugim rečima, ocenjuje ovaj naš sagovornik, „izvesna politička utakmica unutar vladinog tela koje neće biti razoreno, dovedeno u pitanje, posvađano, rasklimano i razvedeno“. Nema, dakle, uveren je, nikakvog frontalnog konflikta oko toga da li ćemo ili nećemo imati vladu na čelu sa Ivicom Dačićem.

„Strateški je interes Srbije, a sa njim je u ovom momentu itekako identifikovana i Srpska napredna stranka, kao ključna osa vladajuće koalicije, da politikom koju su prezentovali realizuju kvalitetne i konkretne stvari na trasi puta ka Evropskoj uniji. Svako drugo političko vrludanje bi to pitanje otvorilo, a onda ni od strane Evropske unije i Evropske komisije takav put ne bi bio politički nagrađen ubrzanim procesom pridruživanja i dobijanja datuma pristupnih pregovora. A nedobijanje datuma", kaže Jovan Komšić, "nije interes Srpske napredne stranke“.
XS
SM
MD
LG