Dostupni linkovi

U užičkim školama završen štrajk


Osnovna škola Kralj Petar Drugi u Užicu
Osnovna škola Kralj Petar Drugi u Užicu

Sve osnovne i srednje škole na teritoriji Zlatiborskog okruga danas su prestale sa štrajkom, i časovi traju 45 minuta. U poslednja tri meseca 58 posto škola imalo je skraćenu nastavu, a oko 30 000 učenika u ovom delu Srbije snosiće posledice, kaže Milenko Nikolić, prosvetni savetnik Školske uprave Zlatiborskog okruga:

“Najveće posledice biće po učenike završnih razreda u srednjim školma i učenike osmog razreda u osnovnim školama. Veoma je teško napraviti nadoknade planova za ovoliko vremena koliko smo bili u štrajku. Ima škola koje iako sui male skraćenu nastavu , i imale po zakonu pravo da obustave sve druge oblike nastavno- vaspitniog rada, to nisu činile nego su radile, to će im biti olakšavajuća okolnost.”

Užička gimnazija je od početka bila u štrajku. Iako je procena da se nedeljno gubilo i do 10 nastavnih jedinica, učenici četvrtog razreda kažu da im su im skraćeni časovi odgovarali, da nisu na gubitku i da će se sasvim normalno pripremiti za prijemne ispite;

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

Sve vreme štrajka prosvetni radnici su se trudili da se ne izgubi mnogo od kvaliteta nastave, radilo se na inteziviranju nastavniog plana, onoliko koliko je ko vest, kaže profesorka fizike u užičkoj Gimnaziji Lela Mladenović:

“Ja se iskreno trudim da stignem sve da ispredajem, ne uspevam uvek, ali eto trudim se. Mi prosvetni radnici sami pokušavamo da nađemo model kako da ispreadjemo nastavnu jedinicu i da se posvetimo prevelikom broju učenika.”

Ako neće biti nadokaned časova, ako učenici ništa nisu izgubili, zašto uopšte u srspkom obrazovanju čas traje 45 minuta? Da li je tromesečni period skraćenih časova mogao da se izbegne, da li će se nešto suštinaski promeniti posle ovog štrajka? Milenko Nikolić iz užičke Školske uprave kaže, sve što je štrajkom postignuto, moglo se postići na drugačiji način:

“Uvek su bvalitetnija rešenja dogovorom, nego prinudom i štrajkom. Tu se stvara puno problema u obrazovanju, tu se stvara puno problema između sindikata u školama, zatim i između sindikata i ministarstva prosvete. Možda bi malo duže trajalo, ali sve se to moglo dogovriti, razgovarati, i ti dogovori bi bili kvalitetniji”, kaže Nikolić.

XS
SM
MD
LG