Dostupni linkovi

Trzavice oko ustavnosti Vujanovićeve kandidature


Filip Vujanović
Filip Vujanović
Nakon informacije da će predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić iduće sedmice raspisati predsjedničke izbore, aktuelizovan je spor u vladajućoj koaliciji oko zajedničkog predsjedničkog kandidata i pravno pitanje da li sadašnji predsjednik Filip Vujanović ima pravo po Ustavu, da se i treći put kandiduje za predsjednika.

Prema zakonu o izboru predsjednika krajnji rok za raspisivanje izbora je 120 dana prije isteka mandata aktuelnog šefa države, što znači da će do kraja iduće sedmice predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić raspisati predsjedničke izbore. Ova najava je otvorila više dilema u vladajućoj koaliciji, a koja se odnosi na zajedničkog predsjedničkog kandidata.

Manja članica vladajuće koalicije SDP Ranka Krivokapića je saopštila da neće prihvatiti neustavnu kandidaturu, a ukoliko do toga dođe SDP će predložiti svog kandidata.

Sa druge strane iz Đukanovićevog DPS-a je najavljeno da će tim pravnih stručnjaka stranke otkloniti dilemu oko ustavnosti kandidature Filipa Vujanovića.

Ustavnost kandidature Vujanovića predstavlja pitanje funkcionisanja pravnog sistema u Crnoj Gori, kaže profesor Blagota Mitrić odgovarajući na pitanje ima li jasnog odgovora o ustavnosti Vujanovićeve kandidature ili će to biti premet pravnog i političkog tumačenja.

"U javnosti se priča ovaj rekao ovo, onaj rekao ono, treba Ustavni sud da da mišljenje, treba ovaj, treba onaj. To su sve bapska nagađanja. Jedina je prava stvar u ovoj fazi kandidovanja da je jedini oficijelni organ u državi Crnoj Gori Državna izborna komisija koja ocjenjuje da li prijavljeni kandidat ispunjava uslove da bude predsjednik Crne Gore ili ne. Ti vrsni pravnici, ti vrsni eksperti koji će tobože to da proučavaju to je sve magla rabota. To nema veze sa pravnim sistemom. Druga stvar, ništa manje važnija – jedini oficijelni organ u ovoj državi koji može da rješava postizborna pitanja, dakle kada neko bude izabran, pa da se provjerava da li je izabran po Ustavu ili nije, je Ustavni sud ili Vrhovni sud. Prema tome tu se stavlja tačka. Ja sam ima već 3 mjeseca iznio svoje mišljenje o tome koje je isto kao i mišljenje koje je dao vrhunski svjetski, evropski pravnik pokojni Vojin Dimitrijević. Vidim moji odlični pravnici koji su sada dekani dali su slično mišljenje kao moje. Tako da ja o tome ne želim da polemišem ni sa kim", kazao je Mitrić.

SDP će progutati pilulu

Razlog zbog kojeg SDP ne podržava potencijalnu novu kandidaturu Filipa Vujanovića leži u različitim stavovima u odnosu na pitanja crkve i državnih simbola u Crnoj Gori.

SDP nije eksplicitno naveo da je Vujanović neprihvatljiv iz političkih razloga, već Vujanovićevu kandidaturu osporavaju sa ustavno pravnog aspekta.
Svetozar Jovićević
Svetozar Jovićević

Prema mišljenju profesora Svetozara Jovićevića Ustavni sud će ukoliko bude odlučivao opravdati svako rješenje koje vrh vladajuće koalicije bude donio, a da će time i SDP prihvatiti mišljenje Ustavnog suda.

Govoreći o mogućim kandidatima vladajuće koalicije za predsjedničke izbore, profesor Jovićević vjeruje da Vujanović ima prednost i da se nametnuo kao najozbiljniji kandidat bez obzira na spor oko ustavnosti te kandidature.

"Tu najmanje rizika donosi njegovo ponovno naimenovanje, pogotovo kada se uzme u obzir da bi traženje drugog kandidata u okviru DPS izazvalo unutrašnja trvenja i dileme, najbezbjednije im je da njega ponovo kandiduju. To nije ustavno pitanje u smislu što će to biti protumačeno na način kako to sam vrh DPS želi, odnosno Ustavni sud će opravdati to rješenje kako god bude vrh DPS želio. Tu nije nikakav problem, jer je Ustavni sud i do sada pokazao da nema dovoljno hrabrosti da neke stvari zaoštri i pravnički protumači. A što se tiče samog SDP i njegovog protivljenja ako se iskoristi dosadašnje iskustvo jer ni tu neće biti veliki problem jer će se oni zakloniti iza rješenja Ustavnog suda, a oni kao osvjedočeni legalisti oni će progutati i tu pilulu. Moguće da pokažu neku samostalnost i imenuju svog kandidata, ali to je malo vjerovatno", ocjenjuje Jovićević.
XS
SM
MD
LG