Dostupni linkovi

Trump: Budućnost zapadne civilizacije može biti dovedena u pitanje


Trump potvrđuje odanost NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u njemačku luku Hamburg, uoči prvog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Svjetski čelnici se okupljaju u tom gradu na sastanku Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Trump je ranije danas tokom posjete Varšavi izjavio kako su Sjedinjene Države posvećene održavanju mira i sigurnosti u centralnoj Evropi. Boravio je u Poljskoj na samitu Inicijative triju mora, čiji su pokretači Poljska i Hrvatska, a cilj je jačanje trgovine, infrastrukture i saradnje u oblasti energije među državama koje graniče sa Jadranskim, Baltičkim i Crnim morem.

Njegovo obraćanje političarima i građanima na varšavskom Krasinski trgu, mjestu na kojem su Poljaci digli revoluciju protiv nacističkog režima, podržano je ovacijama.

Donald Trump je ocijenio da se budućnost zapadne civilizacije može dovesti u pitanje. Navodeći Poljsku kao primjer zemlje spremne za obranu sloboda Zapada, upozorio je na prijetnje "terorizma i ekstremizma".

Takođe, Trump je pozvao Rusiju da "prekine s destabilizirajućim aktivnostima u Ukrajini i drugdje, kao i s podrškom neprijateljskim režimima, poput Sirije i Irane, te da se priključi društvu odgovornih nacija u borbi protiv zajedničkih neprijatelja i odbrane same civilizacije".

"Amerika voli Poljsku. Poljska je geografsko srce Evrope. Vi ste nacija Kopernika (Nikola), Šopena (Frederic) i blaženog Ivana Pavla II. Poljska je zemlja brojnih heroja i vi znate braniti svoje vrijednosti", poručio je Trump.

"Jaka Evropa je blagoslov svijeta i Amerike", istakao je prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država.

Trump: Poljska je geografsko srce Evrope
Trump: Poljska je geografsko srce Evrope

Nakon susreta sa predsjednika SAD-a i Poljske, Donald Trump i Andržej Duda su održali konferenciju za medije. Tom prilikom je Trump izjavio da su "Sjedinjene Države posvećene održavanju mira i sigurnosti u centralnoj Evropi", te da "rade sa Poljskom na odgovoru na ruske akcije i rusko destabilizirajuće ponašanje".

"Naš jak savez sa NATO-om i Poljskom ostaje presudan za odvraćanje sukoba i osigurava da rat između velikih sila nikad više ne opustoši Evropu i da će svijet biti sigurnije i bolje mjesto", naglasio je Trump.

"Amerika je spremna pomoći Poljskoj i drugim evropskim nacijama da promijene svoje snabdijevanje energijom, tako da nikad ne budete taoci jednog snabdjevača ili kako to nekad zovemo – monopola", poručio je Trump, koji je, kako je najavila Bijela kuća, želi ohrabriti evropske lidere, koji su u oprezu jer zavise od ruske energije, da iskoriste prednosti novodostupnog energenta – američkog prirodnog gasa.

Nakon što Trump pomenuo Rusiju u negativnom kontekstu, iz Kremlja je odmah stigla poruka kako se se ne slažu sa ocjenom američkog predsjednika da je rusko ponašanje "destabilizirajuće". Portparol Kremlja je kazao kako Moskva žali zbog manjka razumijevanja između Rusije i Sjedinjenih Država.

Zbog teritorijalne blizine Poljske i Rusije povećana je zabrinutost oko namjera Moskve u regiji, posebno nakon ruske aneksije Krima, podrške separatistima na istoku Ukrajine i navodnih aktivnosti na manipulisanju javnim mnijenjem tokom izbora u Sjedinjenim Državama i nekim državama Evropske unije.

Kada su u pitanju posljednja dešavanja oko sjevernokorejskog lansiranja interkontinentalne balističke rakete, Trump je rekao da se Sjeverna Koreja "ponaša vrlo opasno".

"Šteta što se tako ponašaju – ponašaju se na vrlo opasan način i nešto će se morati učiniti u vezi toga", rekao je Trump novinarima.

Na pitanje da li će biti eventualne vojne akcije protiv Sjeverne Koreje, on je kazao kako još ne zna šta će se desiti.

"Imam neke prilično teške stvari o kojima razmišljamo. To ne znači da ćemo to učiniti. Ja ne crtam crvene linije", rekao je američki predsjednik.

"Ne samo da moramo osigurati naše nacije od terorizma nego se moramo suprotstaviti prijetnji Sjeverne Koreje. I to je to – prijetnja. I suprotstavit ćemo joj se veoma snažno. Predsjednik Duda i ja smo pozvali sve nacije da se suprotstave ovoj globajnoj prijetnji i javno pokažu Sjevernoj Koreji da postoje konsekvence za njihovo veoma, veoma loše ponašanje", kazao je Trump.

Američki predsjednik takođe je najavio da će dva velika grada u Iraku i Siriji konačno biti oslobođeni od militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

"Gradovi Raka i Mosul uskoro će biti oslobođeni od ovih ubica, kriminalaca i krvnika", rekao je.

Donald Trump je izjavio kako "misli" da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore prošle godine, ali da "to niko ne zna zasigurno".

"Mislim da je to bila Rusija i možda drugi ljudi u drugim državama", rekao je američki predsjednik, bez daljeg obrazloženja.

Trump i promovisanje američkog gasa u Varšavi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Međutim, razgovor Trumpa i Vladimira Putina na marginama samita Grupe 20 (G20) u Hamburgu svjetska javnost očekuje sa nestrpljenjem.

Susret američkog i ruskog čelnika dolazi u trenutku loših odnosa Washingtona i Moskve, lošijih nego iz perioda Hladnog rata. Tome su doprinijeli ruska ilegalna aneksija ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014. godine, ruska podrška separatistima na istoku Ukrajine, kao i navodna umiješanost Rusije u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, rat u Siriji...

Administracija Donalda Trumpa je pod intenzivnim nadzorom zbog navodne povezanosti sa Kremljom i optužbi zvaničnika američkih obavještajnih agencija da je Putin lično naredio hakovanje kompjutera i manipulaciju javnog mnijenja kako bi Trumpu osigurao pobjedu na američkim predsjedničkim izborima u novembru 2016. Kremlj, pak, odbacuje ove navode.

Dvodnevni samit Grupe 20 u sjevernom njemačkom lučkom gradu okuplja vodeće ekonomske lidere kako bi razgovarali o borbi protiv terorizma, migrantskoj krizi, klimatskim promjenama, slobodnoj trgovini i ostalim temama.

Izvor: Radio Slobodna Evropa uz izvještaje agencija Reuters, AP, AFP, dpa, Beta i Interfax

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG