Dostupni linkovi

Tim FBI-a će istražiti masivni sajber napad u Crnoj Gori


Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin sa predstavnicima FBI, 30. avgusta
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin sa predstavnicima FBI, 30. avgusta

Tim za brzo raspoređivanje sajber stručnjaka iz Federalnog istražnog biroa (FBI) ide u Crnu Goru kako bi istražio masivan i koordinisan napad na vladu i njene službe, saopštilo je u sredu Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

"Ovo je još jedna potvrda odlične saradnje Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore i dokaz da možemo računati na njihovu podršku u svakoj situaciji", saopšteno je iz Ministarstva o raspoređivanju Sajber akcionog tima.

Prošlog vikenda, Agencija za nacionalnu bezbijednost Crne Gore saopštila je da je zemlja "trenutno pod hibridnim ratom", okrivljujući za napad direktno Rusiju, ali bez pružanja dokaza. Grupa kibernetičkih kriminalaca preuzela je odgovornost za barem dio napada, konkretno na kancelariju parlamenta varijantom ransomvare-a poznatom kao Kuba, prenosi AP.

Crnogorski zvaničnici rekli su da Rusija ima snažan motiv za takav napad jer se država, koja se nekada smatrala snažnim ruskim saveznikom, pridružila NATO-u 2017. uprkos snažnom protivljenju Kremlja. Takođe se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu.

Druge istočnoevropske države koje se smatraju neprijateljima Rusije nedavno su takođe pretrpele sajber napade, uglavnom kampanje uskraćivanja usluga na nivou smijetnji, posljednjih nedjelja. Ciljevi su uključili mreže u Moldaviji, Sloveniji, Bugarskoj i Albaniji. Ali napad na crnogorsku infrastrukturu izgledao je dugotrajniji i opsežniji, sa ciljevima među kojima su sistemi vodosnabdevanja, transportne usluge i online vladine usluge.

Vladini zvaničnici su u ponedjeljak saopštili da je napad hakera na informacioni sistem crnogorskih institucija i dalje u toku, ali da sistem neće trpeti trajnu štetu. "Ogroman novac je uložen u napad na naš sistem", rekao je ministar javne uprave Maraš Dukaj i dodao da ministarstvo kojim rukovodi ne može da utvrdi izvor napada, ali da postoje "snažne indicije da dolazi iz Rusije".

Direktor Uprave za informacionu bezbednost Dušan Polović rekao je da je zaraženo "150 ćelija" u desetak državnih institucija, a da podaci Ministarstva državne uprave nisu trajno oštećeni. "Zaražene stanice su uklonjene sa mreže i sa njih su uklonjeni hard diskovi radi dalje forenzike", rekao je on i dodao da je "prioritet stavljanje u funkciju poreskog sistema, ali će to biti urađeno tek kada on bude u potpunosti siguran."

Ministarstvo javne uprave Crne Gore izdalo je 31. avgusta upozorenje na Tviteru da je zemlja i dalje pod sajber napadima.

Podjsetimo, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, sastali su se 30. avgusta sa predstavnicima FBI, vršiocem dužnosti glavnog specijalnog agenta, predstavnicima Oligarh tima i Odjeljenja za organizovani criminal, kako bi razmotrili dalju saradnju i podrške FBI-a crnogorskim kolegama.

Pravni ataše Federalnog istražnog biroa za Crnu Goru, Srbiju te Bosnu i Hercegovinu, Kenet Brajan, iskazao je spremnost FBI-a za konkretnu podršku Crnoj Gori u odnosu na aktuelne sajber napade, na čemu se već radi, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u utorak, 30. avgusta.

XS
SM
MD
LG