Dostupni linkovi

Thaci: Srbija pokušava da odloži primenu sporazuma


Hashim Thaci i Joe Biden na sastanku
Hashim Thaci i Joe Biden na sastanku
Razgovarao Richar Solash, priredila: Amra Zejneli

Potpuna primena Briselskog sporazuma bila je jedna od glavnih tema sastanka u Washingtonu između američkog potpredsednika, Joea Bidena sa premijerom Kosova, Hashimom Thaçijem. U intervjuu za RSE, premijer Kosova je izrazio nadu da će primena sporazuma početi što pre, i pored tendencija srpske strane za njeno odlaganje.

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, potvrdio je blisku bilateralnu saradnju i trajnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova.

Proces konsolidacije države Kosovo, dobrosusedski odnosi i Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije bile su neke od tema razgovora premijera Kosova, Hashima Thaçija sa američkim potpredsednikom u Washingtonu.

“SAD će ostati uz nas i podržati sva naša zajednička angažovanja. Jedna od najvažnijih tema o kojoj smo razgovarali sa g. Bidenom bila je potpuna primena postignutog sporazuma u Briselu. SAD će nastaviti da radi zajedno sa EU kako bi se ovaj proces okončao u skladu sa određenim rokovima i predviđenim akterima primene”, izjavio je Thaçi za RSE nakon jednosatnog sastanka sa američkim potpredsednikom.

Iako je naveo da Srbija čini napore da odloži proces implementacije, premijer Kosova je optimista da će tehničke grupe dve zemlje koje se sastaju u Briselu postići sporazum kako bi njegova primena počela što bre.

Taj proces će doneti slobodu kretanja, ukidanje paralelnih struktura, red i zakon, instalaciju kosovske policije kao i stvaranje okolnosti za održavanje lokalnih i slobodnih izbora u oktobru ove godine, naveo je Thaçi.

“Postoje tendencije za odlaganje procesa, ali siguran sam da će do primene doći. To je nepovratan, nezaustavljiv i bitan proces”, kazao je Thaçi.

On je dodao da će se u svim institucionalnim oblastima postići bilateralni sporazumi, bilo da se radi o ekonomiji, bezbednosti, obrazovanju i dr.

Kosovski premijer je odgovarajući na pitanje o integraciji srpskih sigurosnih struktura u kosovski sistem kazao da će se taj proces odvojati na individualnoj osnovi koji će zahtevati poštovanje određenih procedura.

“To će biti za ljude dobre volje koji žele da rade, koji žele da prihvate novu realnost. Nikako neće biti mesta za kriminalne strukture ili ljude koji su bili uključeni u nasilje i kriminal”, kazao je Thaçi.
XS
SM
MD
LG