Dostupni linkovi

"Taxi" Jafara Panahija najbolji film 65. Berlinalea


Hana Saeidi primila Zlatnog medvjeda, Berlin 2015.
Hana Saeidi primila Zlatnog medvjeda, Berlin 2015.

Film "Taxi" iranskog režisera Jafara Panahija proglašen je najboljim ostvarenjem 65. filmskog festivala u Berlinu.

Budući da nije prisustvovao ceremoniji - jer mu je zbog "propagande protiv sistema" zabranjeno da napusti Iran - najveća nagrada Berlinalea uručena je Panahijevoj nećaki Hani Saeidi.

"Jafar Panahi je kreirao ljubavno pismo za kino, njegov film je pun ljubavi prema njegovoj umjetnosti, zajednici, zemlji i publici", naglasio je režiser Darren Aronofsky, predsjedavajući žirija Festivala.

Specijalna nagrada žirija otišla je Pablu Larraínu za film "El Club".

"Nadam se da se više nikad neće dešavati ubistva u ima Boga. Želim vam prijatnu noć", poručio je Larraín.

Jayro Bustamente za film "Ixcanul" osvojio je Srebrnog medvjeda - nagradu "Alfred Bauer" za najbolji igrani film koji otvara nove perspektive.

Srebrni medvjed za najboljeg režisera dodijeljen je rumunskom režiseru Radeu Judeu za ostvarenje "Aferim!" i poljskoj autorki Malgorzati Szumowskoj za "Body".

"Ovaj film je istovremeno znak institucijama kulturne institucije u mojoj zemlji da dodatno podrže film", istakao je Jude.

Srebrni medvjed za najbolju glumicu pripao je Charlotte Rampling za naslovnu ulogu u filmu "45 Years". Za najboljeg glumca proglašen je Tom Courtenay, takođe, za film "45 Years".

Nagrada za najbolji scenarij otišla je u ruke Patriciju Guzmánu, režiseru dokumentarca "El botón de nácar".

Srebrni medvjed za doprinos kameri, montaži, filmskoj muzici, kostimografiji ili scenografiji pripao je Sturli Brandthu Grøvlenu za vješto manevrisanje kamerom u filmu "Victoria", te njegovim kolegama Evgeniyju Privinu i Sergeyju Mikhalchuku za "Pod electricheskimi oblakami".

Južnokorejsko ostvarenje "Hosanna" proglašeno je najboljim kratkim ostvarenjem 65. Berlinalea.​

Nagrada žirija za najbolji kratki film dodijeljena je Joanni Arnow za naslov "Bad at dancing", dok je u kategoriji Najbolji igrani prvijenac - u programu Competition, Panorama, Forum, Generation i Perspektive Deutsches Kino - nagradu odnijelo ostvarenje "600 Millas" Gabriela Ripsteina.

Direktor Berlin Film Festivala Dieter Kosslick naglasio je na svečanoj ceremoniji da su političke teme dominirale na 65. Berlinaleu.

"Nisu to bili nikakvi kontroverzni filmovi. Veoma mi je drago da smo tokom Festivala predstavili političke filmove koji govore o nevoljama u svijetu. Berlinale je i odabirom ostvarenja povezan sa svijetom i to jeste ideja Festivala", naglasio je Kosslick.

Od 5. do 15. februara prikazaće se ukupno 441 film iz 72 zemlje. U okviru Takmičarskog programa biće predstavljena 23 ostvarenja, dok se 19 njih takmičilo za festivalske nagrade Zlatnog medvjeda i Srebrenog medvjeda.

XS
SM
MD
LG