Dostupni linkovi

Tahiri za RSE: Tarife za prelazak granice privremene


Merdare, foto: flickr
Merdare, foto: flickr
Visoke tarife osiguranja koja se trenutno plaćaju na graničnim prelazima Kosova i Srbije, a u sklopu dogovora o slobodi kretanja, samo su privremene, dok se ne postigne neki drugi sporazum, potvrdila je za RSE zamenica premijera Kosova i šefica pregovaračkog tima Edita Tahiri.

“Mi smo tražili mnogo pristupačnije tarife za građane, ali to je bio zahtev srpske strane i u cilju postizanja sporazuma mi smo dali prednost ovakvom rešenju, ali ovo je samo privremeno. Sada smo već otpočeli razgovore na nivou stručnjaka iz osiguravajućih kompanija Kosova i Srbije, a kako bi se
Edita Tahiri
Edita Tahiri
postigao sporazum i građani oslobodili ovakvih tarifa”, kazala je Tahiri.

Ona je dodala da su se predstavnici biroa za osiguranje Kosova i Srbije, zajedno sa predstavnicima EU prošle nedelje sastali u Beču, kako bi razgovarali o ovom pitanju.

Dogovorom o slobodi kretanja, čija je primena počela u ponedeljak, građani Kosova i Srbije sada mogu putovati u oba pravca samo uz ličnu kartu.



Dogovor takođe obuhvata i osiguranja za vozila i registarske tablice, u vrednosti od 15 -145 eura zavisno od vozila, na šta su se žalili i kosovski Srbi, ali i Albanci iz Preševske doline.

Sad zasad, bez obzira na visoke cene osiguranja, dok se ne postigne drugi dogovor, na prelazima je već počeo prelazak građana, potvrdio je portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci.

“Što se tiče carinskih pitanja u vezi sporazuma o slobodi kretanja, nismo
primetili promene kretanja komercijalne robe. Njihova cirkulacija je normalna, odnosno, slična kao i što je bila do sada. Ali primetili smo da veći broj građana je počeo da se kreće u oba pravca”, kazao je Stavileci.

I zvaničnici policije ističu da je u poređenju sa ponedeljkom kretanje sada već normalizovano.

“Juče je bio manji intezitet saobraćaja, dok se danas to normalizovalo. Ima dosta kamiona i vozila koji dolaze i koji plaćaju naše osiguranje a ima i jedan broj građana”, kazao je komadant kosovske policije na graničnom prelazu Merdare Vladimir Ćiriković.
XS
SM
MD
LG