Dostupni linkovi

Tači u Savetu bezbednosti UN: Normalizacija odnosa sa Srbijom prioritet


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) razmotrio je u u utorak izveštaj o situaciji na Kosovu.

Šef UNMIK-a Farid Zarif izjavio je na sastanku da treba oživeti politički proces na Kosovu i da se nastavi dijalog Beograda i Prištine. Istovremeno je premijer Srbije Ivica Dačić obećao da će vlast Srbije sprovesti sve dogovorene sporazume, dok je kosovski premijer Hašim Tači poručio da integritet Kosova ne može da se dovodi u pitanje.

Tači je u Njujorku izjavio da je Priština posvećena nastavku dijaloga s Beogradom u svakom trenutku i u svim okolnostima.

"Pozicija moje Vlade kada je reč o severu Kosova je jasna – protiv smo podele, promene granica ili razmene teritorija. Posvećeni smo nastavku dijaloga u svakom trenutku i u svim okolnostima, ali teritorijalni integritet Kosova nikada neće biti doveden u pitanje", rekao je Tači.

Hašim Tači u Savetu bezbednosti
Hašim Tači u Savetu bezbednosti
Kosovski premijer je izjavio da je u dijalogu ostvaren znatan napredak i da je potpisano sedam važnih sporazuma, ali da je većina ostala samo na papiru.

"U dijalogu sa Beogradom je ostvaren znatan napredak i potpisano je sedam važnih sporazuma, ali da je većnina ostala samo na papiru, poput dogovora o integrisanom upravljanju granicom i o regionalnom predstavljanju, koje Srbija odbija da sprovede. Ona odbija da sprovede i dogovor o regionalnom predstavljanju. Ovde se dovodi u pitanje kredibilitet tehničkog dijaloga i pozivamo Srbiju da sprovede dogovoreno", istakao je Tači.

On je naveo i da je normalizacija odnosa Srbijom prioritet za Prištinum kao i da su odnosi Srbije i Kosova najveća prepreka stabilnosti Balkana.

"Normalizacija odnosa sa Srbijom je naš prioritet. Svesni smo da izostanak normalizacije naših odnosa kao i razgraničenja – jesu najveća prepreka
bezbednosti, stabilnosti i napretka na Balkanu"
, naglasio je premijer Kosova.

On je rekao da su prištinske vlasti napravile veliki napredak u integraciji kosovskih Srba i da je Priština posvećena integraciji više od 100.000 kosovskih Srba u institucije širom Kosova, ali da se takvi rezultati ne mogu postići u tri opštine na severu Kosova gde je 30.000 Srba koje kontroliše direktno Vlada u Beogradu.

Tači je najavio dijalog vlade u Prištini i Srba u severnim opštinama, navodeći da je razvijen plan za integraciju severa u ostatak Kosova.

"Moramo insistirati na vladavini prava u tom delu Kosova i na povlačenju ilegalnih snaga Srbije", rekao je on.

Dačić: Srbija spremna na dijalog na visokom nivou

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će rešavanje konačnog statusa Kosova biti jedan je od najvažnijih prioriteta njegove vlade, ali da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Spremni smo da putem pregovora i dijaloga dođemo do mirnog i održivog rešenja, uvažavajući legitimne interese i Albanaca i Srba i svih drugih naroda koji žive na Kosovu", rekao je Dačić i dodao:

"Želim da jasno stavim do znanja da Srbija neće nikad i ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno, priznati nezavisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu, jer ona nije rezultat uzajamne saglasnost".

On je naglasio da će Srbija "zauvek biti jedinstvena po ovom ključnom pitanju".

Premijer Srbije je rekao da nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština.

"Iako tehnički dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Ne mogu se izbegavati pregovori i dijalog o bilo kom nerešenom pitanju", rekao je Dačić.

Ivica Dačić se obraća SB UN
Ivica Dačić se obraća SB UN
Dačić je ocenio da rekonfiguracija Euleksa nije u skladu sa rezolucijom 1244, s obzirom da to "nije podneto Savetu bezbednosti na odobrenje niti je nju odobrio bilo ko ko predstavlja Ujedinjene nacije".

Govoreći o delu izveštaj izveštaju generalnog sekretara u kojem se spominju bezbednosne pretnje za srpsku zajednicu na Kosovu, premijer Srbije je rekao da su u izveštaju navedeni incidenti deo orkestrirane kampanje usmerene na zastrašivanje kosovskih Srba.

"Jasno je da je krajnji cilj privođenje kraju totalnog etničkog čišćenja Srba i zatiranja naše kulturne baštine", rekao je Dačić ističući i podatak iz izveštaja Ban Ki Muna da se u periodu izveštavanja na Kosovo vratilo samo 45 interno raseljenih kosovskih
Srba.

Zarif: Važno nastaviti dijalog

Zarif je, predstavljajući izveštaj generalog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, za period od 16. aprila do 15. jula, rekao da se sastao s predstavnicima novih vlasti u Srbiji i pozdravio njihovu posvećenost sprovođenju dogovora postignutih u dijalogu i posvećenost nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Moramo biti svesni činjenice da se ne mogu izjednačiti kratkoročna stabilnost sa istinskim napretkom ka suštinskom rešenju. Stoga bi međunarodna zajednica trebalo da podstakne obe strane na kreativan i odvažan pristup pregovorima polazeći od uzajamanog poštovanja i spremnosti na kompromis. U suprotnom nastaviće se status kvo, koji nikome nije u interesu", rekao je Zarif i naveo da "oklevanje da se sprovedu sporazumi i pogrešna tumačenja, ne mogu biti izgovor".

Zarif je rekao da napori međunarodne zajednice uključuju koordinarane korake da se napravi pozitivan pomak na severu Kosova gde će biti potrebno mnogo više rada.

"Treba postaviti uslove za legitimno predstavljanje stanovništva na severu Kosova. To treba da bude prioritet", rekao je šef UNMIK i dodao da će, kada se to ostvari, biti pokazana i dobra volja obe strane.

Savet bezbednosti pozdravlja dijalog

Članice Saveta bezbednosti pozdravile su spremnost Beograda i Prištine na
nastavak dijaloga o Kosovu, ali su različito ocenili bezbednosnu situaciju na terenu.

Rusija i Kina zatražile su aktivnije angažovanje UNMIK-a, osudile otvaranje kancelarije Vlade Kosova u Mitrovici i pozvale na poštovanje rezolucije 1244 UN. S druge strane, predstavnici država Zapada su pozdravili aktivnije angažovanje EULEX-a i skoro okončanje procesa nadzirane nezavisnosti Kosova.

Ruski predstavnik kritikovao je rad istražnih organa na Kosovu i naveo da veliki broj etničkih ubistava na terenu nije istražen.

On je nagalasio da Srbi na Kosovu i dalje strahuju za svoj život, podsetivši na paljenje njihovih kuća, prebijanja ljudi i dece i više od 20.000 slučajeva zaplene srpske imovine.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog sporosti u istrazi Euleksa o trgovini ljudskim organima i podržao zahtev Srbije da se istraga prebaci na UN.

Britanski predstavnik je kritikovao postojanje "nelegalnih struktura na severu Kosova" i pozdravio otvaranje administrativne kancelarije u Mitrovici.

Nemački predstavnik osudio je sve etničke izgrede u prethodnom periodu na Kosovu i ocenio da prestanak nadzirane nezavisnosti Kosova ostaje i dalje izazov.

Predstavnik Kine rekao je da je Peking zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu Kosova, i naglasio da teritorijalni integritet Srbije treba poštovati u potpunosti.

Predstavnica SAD, s druge strane, oštro je kritikovala srpsku zajednicu na severu Kosova ocenjujući da flagrantno krše poredak. "Paralelne strukture nemaju šta tu da traže po zakonu i trebalo ih je davno ukinuti", naglasila je.

Američka predstavnica je pozdravila obećanje dvojice premijera da će nastaviti dijalog, kao i otvaranje administrativne kancelarije Vlade Kosova u Mitrovici i čestitala Kosovu na predstojećem okončanju nadzirane nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG