Dostupni linkovi

Brnabić u Zagrebu: Učinjen dobar i kvalitetan iskorak u odnosima dvije zemlje


Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je da su dvije zemlje posljednjih mjeseci napravile pomak nabolje u odnosima
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je da su dvije zemlje posljednjih mjeseci napravile pomak nabolje u odnosima

Usvajanjem Deklaracije o pravima i položaju Srba u Hrvatskoj završena je u Zagrebu četvrta po redu Velika skupština Srpskog narodnog vijeća (SNV), krovne organizacije srpske manjine u Hrvatskoj.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i srpska premijerka Ana Brnabić naglasili su važnost poštivanja prava i poboljšanja položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i najavili stvaranje kataloga otvorenih pitanja između dvije zemlje, kako bi se nastavilo s njihovim rješavanjem.

Plenković je prihvatio poziv premijerke Brnabić da u lipnju posjeti hrvatsku zajednicu u Srbiji.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazao je kako je stranka srpske manjine u Hrvatskoj SDSS već sedam godina partner u HDZ-ovoj vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj, i kako je "uvjeren da ćemo na ovaj način otvoreno, s povjerenjem, nastaviti rješavati sva pitanja koja su se nakupila godinama.

Plenković je kazao kako Hrvatska njeguje otvoreno i tolerantno društvo
Plenković je kazao kako Hrvatska njeguje otvoreno i tolerantno društvo

"Siguran sam da ih možemo zajednički rješavati na dobrobit srpske i hrvatske manjine", rekao je. On je kazao kako Hrvatska njeguje otvoreno i tolerantno društvo.

"To radimo s velikim samopouzdanjem, ali i s velikom željom da baš svi koji žive u Hrvatskoj, bez obzira jesu li Hrvati ili pripadnici nacionalnih manjina, trebaju u Hrvatskoj uživati sva prava, osjećati se dobro i pridonositi boljitku hrvatske države i hrvatskog društva", kazao je.

On je pohvalio istup predsjednice Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasne Vojnić koja je SNV nazvala "sestrinskom i ekvivalentnom institucijom" i čestitala mu na uspjesima u 25 godina postojanja i rada,

Premijerka Brnabić ocijenila je da su dvije zemlje posljednjih mjeseci napravile pomak nabolje u odnosima, zahvaljujući liderima srpske manjine u Hrvatskoj Miloradu Pupovcu i lideru hrvatske manjine u Srbiji Tomislavu Žigmanovu.

"Drago mi je stoga, čini mi se, što smo makar za sada, jer to se kod nas nikada ne zna, uspeli napraviti dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, pre svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i Tomislavu Žigmanovu", kazala je srpska premijerka.

Kako je dvoje premijera prije Velike skupštine održalo bilateralni sastanak, srpska premijerka ocijenila je da je susret s Plenkovićem bio konkretan i konstruktivan te da se nada da je prvi u nizu.

"Razgovarali smo o projektima kao što su ponovna uspostava željezničkog prometa između Beograda, Zagreba i Ljubljane, ali smo se dotaknuli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna bila i kako da ih krenemo rješavati", dodala je Ana Brnabić.

Ona je kazala kako su vrata svih institucija u Srbiji, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića, otvorena za dijalog sa Srbima u Hrvatskoj, ali i s Hrvatima u Srbiji.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac naglasio je nužnost suradnje srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji kao mosta suradnje dviju zemalja.

Pupovac i Brnabić uoči skupštine
Pupovac i Brnabić uoči skupštine

"Znamo da su odnosi Srba i Hrvata, Hrvatske i Srbije, bili i trebaju ponovno biti osovina Europe na ovom njezinom dijelu. U tom smislu sa svojim prijateljima i partnerima Hrvatima iz Srbije činimo sve i činit ćemo i dalje, da se na tu osovinu postave kotači europskog partnerstva", zaključio je Pupovac.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije i lider hrvatske zajednice u Srbiji Tomislav Žigmanov pozitivno je ocijenio – kako ga je nazvao – novi val normalizacije odnosa dviju zemalja.

"Mi kao predstavnici nacionalne manjine u Srbiji ohrabreni smo porukom da će Hrvatska podupirati europski put Srbije. Razgovaralo se o pitanjima nestalih, kao i drugih elemenata koji se tiču ranije povijesti.

To je otvorilo novu nadu u perspektivi naših odnosa. Pitanje položaja nacionalnih manjina se također komuniciralo, napredovao je položaj obje zajednice", ocijenio je Žigmanov u izjavi po završetku skupa.

Pitanje nestalih također je po završetku skupa na novinarsko pitanje komentirao i Milorad Pupovac, kazavši kako iz rata u Hrvatskoj 1991-1995 "nestalih ima podjednak broj i hrvatske i srpske nacionalnosti i obje zemlje imaju svoje dijelove odgovornosti, kako Srbija, tako i Hrvatska".

Dok su ove godine dvije države predstavljene na premijerskoj razini, na prošloj Velikoj skupštini SNV-a u veljači 2018. godine sudjelovali su srpski predsjednik Aleksandar Vučić i tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Skup u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu okupio je više od 1.500 vijećnika manjinskih vijeća srpske manjine, manjinskih organizacija i nevladinih udruga srpske manjine, a održava se tjedan dana pred izbore za manjinska vijeća i predstavnike zakazane za 7. svibnja.

Velika skupština, dodaje se, nastavlja tradiciju Srpskih narodno-crkvenih sabora održanih od 18. do 20. veka i na području Hrvatske, na kojima je potvrđivana kulturna i verska autonomija Srba u sklopu tadašnje Ugarske i Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

XS
SM
MD
LG