Dostupni linkovi

Osude napada desničarskog lista na medije srpske manjine


Zgrada Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, ilustrativna fotografija
Zgrada Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, ilustrativna fotografija

Hrvatska Vlada, pučka pravobraniteljica i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro su osudili pisanje krajnje desnog Hrvatskog tjednika koji je prozvao medije srpske manjine Novosti i TV Vidu da su "četnička gnijezda" i "mrzitelji Hrvatske i hrvatskog naroda".

"Hrvatski tjednik u svakom svom broju huška i omalovažava pripadnike nacionalnih manjina, čemu i ja mogu svjedočiti", kazala je na upit Radija Slobodna Europa (RSE) potpredsjednica hrvatske Vlade iz redova srpske manjine Anja Šimpraga.

Ovo krajnje desno zadarsko glasilo je osamdesetak novinara medija srpske manjine – Novosti i TV Vide, koje poimence navodi - prozvalo "Pupovčevim (lider srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac, op. a.) medijskim četnicima" koji vode specijalni rat protiv Hrvatske, a da im "ideološli vrlo bliski" premijer Andrej Plenković samo za Novosti izdvaja godišnje 600.000 eura.

Što kažu u HND-u?

"Imamo i konkretne posljedice toga – ispred Srpskog narodnog vijeća palilo se
Novosti, uništavale su se ploče srpskih organizacija, To je huškačko novinarstvo. Nadam se da će pravosuđe postupati“, kazala je Šimpraga.

"Prijave mora i Hrvatsko novinarsko društvo podnijeti i vjerojatno će se reagirati“, dodala je potpredsjednica Vlade.

Nadam se da će pravosuđe postupati: Anja Šimpraga
Nadam se da će pravosuđe postupati: Anja Šimpraga

Referirala se na činjenicu kako je Hrvatsko novinarsko društvo u posebnom priopćenju ocijenilo da se radi o "govoru mržnje kojim bi se u svakoj demokratskoj zemlji pozabavila i tijela kaznenog progona jer je osnovano smatrati da je riječ o huškačkom govoru kojim se potiče mržnja prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj te novinarima koji u navedenim medijima rade”.

Na upit Radija slobodna Europa hoće li Hrvatsko novinarsko društvo podnijeti kaznenu prijavu protiv Hrvatskog tjednika, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko odgovorio je kako je “priopćenje HND-a dovoljno jasno” i da očekuju da Državno odvjetništvo reagira po službenoj dužnosti.

Radio Slobodna Europa je službenim putem pitao Državno odvjetništvo planiraju li reagirati, ili su možda već reagirali na ovaj tekst, međutim do zaključenja teksta nije stigao nikakav odgovor.

Ured pučke pravobraniteljice otvorio predmet

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter je na upit RSE također osudila pisanje Hrvatskog tjednika.

"Čini mi se iznimno zabrinjavajuće da se objavljuju imena i prezimena novinara tih medija i da se navodi da su izdajnici Republike Hrvatske, četnici i tako dalje. Mogu reći da smo mi o tome otvorili predmet i sigurno ćemo se time baviti“, kazala je pučka pravobraniteljica.

"Mi smo Hrvatski tjednik unazad pet godina već više puta prijavljivali nadležnim institucijama", kazao je na upit RSE programski voditelj zagrebačke Kuće ljudskih prava Ivan Novosel osuđujući pisanje tog tjednika.

"Ovo što je objavljeno u najnovijem broju ovog tjednika predstavlja najgori i najdegutantniji oblik napada na novinare i prozivanja na etničkoj osnovi i zaslužuje svaku osudu", ocijenio je Novosel.

Problemi se očito nastavljaju: Đurđica Klancir
Problemi se očito nastavljaju: Đurđica Klancir

Vanjska članica saborskog Odbora za informiranje i medije u ime HND-a Đurđica Klancir je u izjavi za RSE podsjetila kako se radi o privatnom mediju s kojim već godinama postoje problemi zbog govora mržnje.

"Problemi se očito nastavljaju, redaju se novi ekscesi i na njih treba reagirati. Ja kao članica HND-a podržavam ocjene koje je iznio HND, a mislim da je to tema o kojoj bi se morale očitovati i neke druge institucije", kazala je Đurđica Klancir.

Ona je najavila da će zatražiti da se o inkriminiranom tekstu očituje i saborski odbor za medije.

Što piše u spornom tekstu?

Hrvatski tjednik u tekstu što ga potpisuje glavni urednik Ivica Marijačić, a koji je najavljen i na cijeloj naslovnoj stranici, kaže kako Novosti "pršte netolerancijom i nesputanom mržnjom prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu".

Naslovnica Hrvatskog tjednika u kojoj je objavljen sporni tekst
Naslovnica Hrvatskog tjednika u kojoj je objavljen sporni tekst

Navode da je to "preraslo u sada već dugogodišnji nepodnošljivi teror Pupovčeve šovinističke i plutokratske bande nad cijelom Hrvatskom i hrvatskim narodom, teror velikosrpstva i četništva , pri čemu im anacionalni Plenković i ljevičarski HDZ pružaju neograničenu logističku podršku".

Hrvatsko novinarsko društvo je priopćilo kako "pisanje Hrvatskog tjednika iz broja u broj, koje je opsjednuto tobožnjom ugroženosti većinskog naroda, nije novinarstvo i tu se ne može govoriti o slobodi govora".

“Ovdje je riječ o najgorem medijskom mulju koji služi za poticanje na mržnju prema svim manjinskim skupinama u društvu, prema novinarima i političarima s kojima se ne slažu. Jednom riječju, prema svima koji drugačije razmišljaju. Isti taj tjednik provodi povijesni revizionizam, a Antu Pavelića (šef Nezavisne Države Hrvatske op.ur.) naziva ‘velikim rodoljubom’”, stoji u priopćenju HND-a.

Historijat Hrvatskog tjednika

Hrvatski tjednik izlazi u Zadru od 2013. godine. Politički je krajnje desno orijentiran, revizionistički i srbofoban.

Jedan od spornih slučajeva vezan za taj list je kad je objavio identitet maloljetne djevojke koja je bila žrtva višestrukog grupnog silovanja od strane petero pripadnika zadarske “zlatne mladeži”, zbog čega je Marijačić bio i uvjetno osuđen.

XS
SM
MD
LG