Dostupni linkovi

O aviobombama po Sarajevu – kao obrani


Svjedok Nikola Mijatović u sudnici 23. svibnja 2014.
Svjedok Nikola Mijatović u sudnici 23. svibnja 2014.
Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Nikole Mijatovića, još jednog oficira VRS-a koji je opisivao troipogodišnju opsadu Sarajeva – kao obranu stanovništva bosanskih Srba.

I on je, kao i prethodni svjedoci ovoga tjedna, osporavao namjerne napade VRS-a na Sarajlije, kojih je smrtno stradalo preko 11 i pol tisuća (1992-1995).

Mijatović je također prebacujući odgovornost za rat na drugu stranu, govorio o predratnoj diskriminaciji njega i njegove obitelji od strane susjeda nesrpske nacionalnosti te o ubijanju zarobljenika srpske nacionalnosti u školi 1.maj koja je pretvorena u zatvor.

Pri tom je naveo kako su njega navodno htjeli i ubiti pred rat o čemu ga je obavijestio jedan poznanik, a čije je ime rekao na sjednici zatvorenoj za javnost.

Mijatović je kao oficir u Ilidžanskoj brigadi VRS-a naveo - kako su samo odgovarali na vatru Armije BiH iz grada, tvrdeći da ona nije bila opkoljena od strane srpskih snaga, nego da je držala u blokadi Nedžariće - naselje u kojem je tijekom rata prolazila linija fronta.

Uz to, izjavio je kako se Ilidžanska brigada „branila avio bombama u nedostatku drugog naoružanja“ te kako su ispalili te improvizirane projektile velike razorne moći „kako bi spriječili masakr na Ilidži“, a ne da bi terorizirali Sarajlije u gradu, kako to pak tvrdi haška optužba.

Branitelj Dejan Ivetić pokazao je dokaz tužiteljstva - naređenje VRS-a iz 1995.godine, u vezi upotrebe avio-bombe „i izabiranju cilja na Hrasnici ili Sokolović Koloniji gdje će biti najveće ljudske i materijalne žrtve“, nakon čega je svjedok potvrdio tezu obrane – kako se tu mislilo o vojnim ciljevima, a ne dokazom da su meta bili civili.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:58 0:00
Direktan link

Svjedok: UN u humanitarnim konvojima švercao oružje

Budući da je general Mladić optužen za teror nad Sarajlijama, između ostalog i zaustavljanjem humanitarnih konvoja, obrana je iskazom Mijatovića željela podupreti i tezu kako se događalo – zbog dotura oružja snagama Armije BiH.

Svjedok obrane je potvrdio kako su konvoji UNPROFOR-a zaustavljani zbog krijumčarenja oružja u Sarajevo, opisavši i kako su njihovi oklopni transporteri izlazili iz grada bez mitraljeza s kojima su ulazili.

Pripadnici UNPROFOR-a su rekli da su im te mitraljeze oteli u gradu. Navodno da su im oteli“, izjavio je svjedok, ustvrdivši da on zna za dva slučaja kada su pripadnici UNPROFOR-a uhvaćeni u švercu oružja.

„Konvoji su služili isključivo za šverc muslimanima u Sarajevu ili u drugim dijelovima“, rekao je svjedok, tvrdeći da su snage Armije BiH bile daleko brojnije na sarajevskom ratištu, nego snage VRS-a.

Mijatovića će haško tužiteljstvo unakrsno ispitati idući tjedan u ponedjeljak kada se nastavlja suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH. Kada je svjedočio na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću Mijatovića je optužba suočila s podacima o minobacačkoj vatri koja je neselektivno otvarana na sve civilne dijelove Sarajeva tijekom tri i pol godine opsade.
Web link:
http://www.slobodnaevropa.org/content/i-karadzic-bi-oslobadjanje-za-udruzeni-zlocinacki-poduhvat/24786070.html
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG